Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU- Bir zamanlar yıkım tehlikesi ile karşı karşıya olan ancak bölge halkının mücadelesi sonunda koruma altına alınan 86 yıllık tarihi Karaburun Saip Amberseki İlkokulu, köylüleri yeniden endişelendirdi. Restorasyon sürecine giren okulun, Kur’an kursu olarak kullanılacağı iddiası, bölge halkını tedirgin ediyor. 

Karaburun'da mandalina imecesi Karaburun'da mandalina imecesi

İzmir’in Karaburun ilçesindeki Saip ve Amberseki köyleri arasında kalan ve 1936 yılında bölge halkının bağışları ile yapılan köy okulunun İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yıkılması planlanmıştı. 2006 yılında okul eğitime ara vermiş ve okul binasının yıkılacağı gündeme gelmişti. Okul binasının ihaleye çıktığını ve okulun kısa süre içerisinde yerle bir olacağını öğrenen Karaburun halkı, hemen hareket geçmiş Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na başvurarak, yapının tescillenmesini talep etmişti. Talebi değerlendiren kurul, okulun bulunduğu alanın 3’üncü Derece Doğal SİT ve Karaburun-Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde kaldığını belirleyerek, okulun binası için ‘1. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı’ şeklinde karar vermişti. 2022 yılında verilen bu kararın ardından, okulun korunması ve yenilenmesi için rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlatılacağı duyurulmuştu. 

1699739961110

YETKİLİLER SESSİZ

Yenilenme çalışması ağustos ayında başlarken, okulun akıbetinin belirsizliği ve yapının hangi amaçla kullanılacağına dair çıkan iddialar, bölge halkını yeniden endişeye düşürdü. Tarihi okulun, Kur’an kursu şeklinde faaliyet göstereceğinin bölgede yayılması sonrası bazı vatandaşların bu duruma tepki gösterdiği, ilgili kaymakamlıktan bilgi almaya çalıştıklarını ancak yetkililerden resmi bir açıklama yapılmadığı iddia edildi. Saip köylüleri biran önce açıklama beklediklerini ifade etti. 

1699739961031 (1)

‘NE AMAÇLA KULLANILACAK?’

Saip Köyü Muhtarı Alev Erakın, “Ne amaçla kullanılacağını öğrenmek istiyoruz. Ne yazık ki bize herhangi bir bilgi verilmiyor. Restorasyon çalışması deniliyor ancak fiili olarak bir hareketlilik, çalışma yok. Ne yapılacak, okul olarak mı devam edilecek, akıbeti ne olacak? Bölge sakinleri olarak, takip edeceğiz” dedi. Saip Yaşam Kültürünü Koruma, Dayanışma ve Ekolojik Üretimi Destekleme Derneği (Saip Eko-Der) Başkanı Ertan Çakıroğlu da, “Yıkılmaması için mücadele etmiştik. Köyün sembol yapılarından biri, bizim için de değeri büyük. Ne olacağını, ne yapılacağını bilmiyoruz. Biz, yenilenip eğitim amaçlı kullanılmasını talep etmiştik” diye konuştu.

Kaynak: Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU