Bursa'da belediye başkanları, gençlerle basketbol oynadı Bursa'da belediye başkanları, gençlerle basketbol oynadı

80 santimetreye kadar boy alan, her bir çiçeğinden üç meyve çıkan ve bu yönüyle de yeryüzündeki 18 bin bitki türü içerisinde tek olma özelliğine sahip "Eber Sarısı"nın korunmasının önemini vurgulayan Yiğitbaşı, Eber Gölü'nün şehre ve Eber Sarısı'nın da göle çok yakıştığını kaydetti.

Nisan sonu mayıs başında çiçek açan Eber Sarısı'nı yerinde görmek ve incelemelerde bulunmak üzere Eber Gölü'ne giden Yiğitbaşı, şöyle konuştu:

"Bugün tam da mevsimi gelmişken bölgemize özgü, dünyada örneği görünmeyen endemik tür Eber Sarısı'nı gözlemlemek ve bu konuda neler yapabileceğimizi yerinde görmek üzere buradayız. İlgili kurum müdürleri ve üniversite hocalarıyla hem Eber Sarısı'nı koruyabilmek hem de doğada geliştirilmesi ve yayınlaştırılması konusunda neler yapabileceğimizi konuştuk.

Eber Sarısı; sadece bu bölgede Eber Gölü'nün güneyi ile Akşehir Gölü'nün güneybatısında, meyve bahçeleri ile göller arasındaki dar bir hat boyunca kesintili ve öbekler halinde yayılım gösteren bir tür. Tek bir çiçekten üç ayrı meyve veriyor. 18 bin bitki türü içerisinde de bu yönüyle tek. Diğer baklagil türlerine de bu gen çalışması uygulanabilirse her çiçekten tek bir meyve alıncaya kadar iki katına, üç katına çıkarılması mümkün olabilecek. Bu yönde bir çalışma henüz yok. İnşallah bu alanda bir çalışma planlıyoruz. Böylelikle Eber Sarısının bu özelliğini fasulye, nohut gibi diğer baklagillere de uygulandığında üreticilerimiz, tek bir çiçekten daha fazla ürün alabilecek. Bu açıdan bizim için kıymetli bir tür."

Eber Sarısı'nın kolaylıkla kendiliğinden yetiştiğine ve sulama istemediğine değinen Yiğitbaşı, görselliği ile de hayran bıraktığını kaydetti. Eber Sarısı'nın koparılmaması ve korunması gerektiğini ifade eden Yiğitbaşı, koparılması halinde 387 bin 141 liralık ceza uygulandığını, vatandaşların bu konuda duyarlı olması gerektiğini bildirdi.

Kaynak: AA