Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU - 9 Eylül Web TV'de yayınlanan Gündem Kahvesi programına katılan İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz, gazeteci Gökçe Adar Çubukçıoğlu'nun sorularını yanıtladı. Yılmaz, 2019 yerel seçimlerde İzmir Barosu'nun sandık güvenliğiyle ilgili çalışma yaptığını ve üç otobüs dolusu avukatın İstanbul'a gittiğini ifade ederek, 2023 seçimlerinde de İzmir Barosu'nun sandıklara sahip çıkacağını söyledi. Yılmaz, “2019 seçimlerinde, İzmir Baro Başkanımız Özkan Yücel ve yönetimindeki avukatlar seçim güvenliğiyle ilgili bir çalışma yaptılar. İzmir'den İstanbul'a 3 otobüs avukat gitti. Bir tek oyun çalınması veya geçersiz sayılması gibi bir durum olduğunda tutanaklar tuttular. Zaman zaman sert tartışmalar yaşandı ancak asla iradelerinden taviz vermediler. Bu iradeden biz de asla vazgeçmeyeceğiz. Yeni göreve gelmiş yönetim kurulu üyeleri ve İzmir Baro Başkanı olarak seçim güvenliği adı altında bu çalışmalarımızı genişleteceğiz. Bu kez, 3 otobüs değil 10 otobüs gitmek istiyoruz. 2023 seçimlerinde sandıklara sahip çıkacağız” dedi.

'KAĞIT ÜZERİNDE ÖZGÜRÜZ'
Dünya Özgürlük Raporu'nda Türkiye'nin özgür olmadığının belirlendiğini ifade eden Yılmaz, şunları dile getirdi: “Demokrasinin olduğu yerde adalet ve özgürlük vardır. Türkiye'de bu kağıt üzerinde var. Hukuk, ülkeyi dizayn eden bir argüman haline geldi. Hukukun; kurumların, vatandaşların, vakıfların cemiyetlerin derneklerin sırtında sopa olması, bir yerlere parmak sallanıyor olması ya da birilerinin açıklama yaptıktan sonra gözaltına alınması, bunlar özgürlüklerin olduğu bir yerde yapılabilir mi? Yapılamaz. Cumhuriyet tarihinin en çok davasını açan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.”

'FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜDÜR'
Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK’ya karşı operasyonlarında kimyasal silah kullandığı yönündeki iddialarla ilgili yaptığı açıklaması ardından tutuklanmasını değerlendiren Yılmaz, “Şebnem Hanım, kendi alanıyla ilgili açıklama yaptı. Bu açıklama, ifade özgürlüğü kapsamındadır. Şebnem Hanım'ın açıklaması suç kapsamında mıdır? Bağımsız mahkemelerce araştırılacak. Bu araştırılma yapılırken, Şebnem Hanım'ın tutuklanması olacak bir şey değil. Kişi, özgürce fikirlerini beyan edebilir. Şebnem Hanım'a olan tutumun hukuken doğru olmadığını ifade edebilirim. Zor bir süreçten geçiyoruz. En ufak bir muhalif sesin bile kısılmaya çalışıldığı anları yaşıyoruz” diye konuştu.

'Seçime hazırlık yasası'
Sansür Yasası olarak adlandırılan Sosyal Medya Yasası'nın seçime yönelik bir çalışma olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları söyledi: “Bu zamana kadar sosyal medya yasasına ihtiyaç olmadı şimdi mi böyle bir şeye ihtiyaç oldu. Bugüne kadar sosyal medya yok muydu? Anketler, siyasi iktidarın güçsüzleştiğini söylüyor. O yüzden bu yasa, 2023 seçimlerine hazırlıktır. Hiçbir dönemde böyle bir baskı olmadı. Bütün kurumların üzerinde baskı var.”