Haber/Mehmet Ali Sütlü
Stratejik öneme sahip tarım sektöründe Türkiye genelinde ilk kez İzmir'de Oda, Borsa ve mesleki kuruluşlar ve yerel yönetimler Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgeleri için güç birliği yaptı. Dikili ekonomisine ve ülke tarımına önemli katkılar verecek olan Dikili Sera Organize Sanayi Bölgesi'nin temeli bugün son Başbakan ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin katılacağı törenle atılacak. İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) öncülüğünde oluşturulan, Dikili Belediyesi'nin de ortakları arasında bulunan Dikili Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (TDİOSB) temel atma töreninin ardından önce altyapı ardından da sera ve diğer üst yapı çalışmalarına başlanacak. Projeyle Dikili'de seracılık ve çiçekçiliğin katma değerli ürün haline dönüştürülmesi ve iklim şartlarına dayanıklı hale getirilmesi için hem üretim yapılıp pazarlanacak hem de laboratuvarlarda geliştirilecek. Kısmen bataklık haldeki 3 milyon metrekarelik Dikili TDİOSB'de, Avrupa ve Türkiye’nin jeotermal enerjiyle ısıtılan en büyük topraksız, tam otomasyonlu, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan teknolojik sera ve tarımsal sanayi kümelenmesi çalışmaları yapılacak.

 

'OK YAYDAN ÇIKTI'
Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından üst yapıların da kısa sürede bitirileceğini söyledi. Kırgöz, “İlçemize 3 bin 500 kişilik istihdam ve 5 milyar liralık yatırım sağlayacak olan bu proje Dikili'de heyecan yarattı. Hepimiz heyecanla süreçlerin biran önce tamamlanıp bölgenin faaliyete geçmesini bekliyoruz. İlçemizin gelişmesi için artık ok yaydan çıkmıştır. Seracılık sayesinde tüm dünya Dikili'ye tanıyacak, turist sayımız artacak, başta ülkemiz olmak üzere ihraç edilecek çiçekler ile tüm dünya Dikili'nin renkleriyle tanışacak” diye konuştu. 



TARIM 4.0'A GEÇİŞ

Tarım OSB'lerin hayata geçmesine öncülük eden İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, İzmir’de TDİOSB kurma projesinin kentin ortak iş yapma kültürünün en güzel örneklerinden biri olduğunu söyledi. Özgener, kuruluşuna onay verilen TDİOSB’lerin yalnız İzmir’e değil tüm Türkiye’ye önemli değer katacağının altını çizdi. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ise, TDİOSB'ler ile tarımsal üretimin yanında, AR-GE ve laboratuvar hizmetleri ile üniversite-tarım sanayi işbirliği odağında, inovatif tarım uygulamaların hedeflendiğini; Sanayi 4.0'da olduğu gibi Tarım 4.0'ın da uygulamaya geçilmesinde öncü olunacağını ifade etti.

'YILDA EN AZ 1 MİLYAR DOLAR'
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de Türk tarımının geleceğinin TDİOSB’lerde olduğunu söylerken, “Tarım ve hayvancılık, İzmir’in ve elbette Türkiye’nin yeni başarı hikayesinin taşıyıcı kolonlarından biri olacak” dedi.



Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanı Jak Eskinazi, Ege Bölgesi’nin katma değerli ürünlerle tarım ihracatında kulvar değiştireceğini, Tarım OSB'ler ile Ege Bölgesi ihracatına ilk aşamada yıllık asgari 1 milyar dolarlık katkı sağlayacağına dikkat çekti.

'TÜRKİYE'DEKİ TEK YAPILANMA'
İZTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Dikili TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Öğmen, İzmir’deki bu yapılanmanın Türkiye’de başka bir örneğinin olmadığını ifade etti. Öğmen, “TDİOSB’lerin kuruluşunda Oda, Borsa ve mesleki kuruluşların güç birliği sadece İzmir’de var. Bu bakımdan kentimiz Türkiye’ye örnek. TDİOSB’lerde teknolojiyi bütün yatırımcılara açıp daha fazla insanın yararlanmasını amaçlıyoruz; ayrıca ürünün işlenerek değerlendirilmesi, saklanması ve ticareti ile bölgedeki üretim için ihtiyaç duyulan malzemelerin temini açısından bir kümelenmeyi yaratıyoruz. Kooperatiflerin de olması sektörel birlikteliği sağlıyor” ifadelerini kullandı. Haber: Mehmet Ali SÜTLÜ

YATIRIM: 11 MİLYAR TL, İSTİHDAM: 7300 KİŞİ
1- Dikili Sera TDİOSB: Türkiye’nin en büyüğü olacak. Yatırım miktarı 5 milyar lirayı bulacak. Ağırlığını kadınların oluşturduğu 3 bin 500 kişilik istihdam yaratacak.
2- Bayındır Çiçekçilik TDİOSB: Katma değerli kök bitkiler ve dünya pazarında talep gören çiçekler yetiştirilecek. Yatırım miktarı 565.7 milyon lirayı bulacak. 1300 kişi istihdam edilecek. 
3- Kınık Tohum, Fide, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler TDİOSB: Türkiye’de bu alanda ilk bölge olacak. Sağlıktan kozmetik sektörüne kadar birçok endüstriye hammadde sağlayacak. Yatırım miktarı 1.7 milyar lirayı bulacak. 1300 kişi istihdam edilecek.
4- Bergama Süt TDİOSB: Küçükbaş hayvancılık, süt ve süt ürünleri üretilecek. Yatırım miktarı 4 milyarı bulacak. 1200 kişiye istihdam sağlanacak. 


YEŞİL ENERJİ, YÖRESEL MARKA
İzmir’in TDİOSB’deki tesisleri, 'Yeşil OSB' olarak jeotermal, güneş, rüzgar ve biyogaz gibi sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilecek enerjiyi kullanacak. Ayrıca üretilen ürünler o yörenin ismi ya da bu isimle özdeşleşen marka ile pazara sunulacak; bir anlamda kendi markalarını yaratmış olacaklar.