Türk Lirası, bu yılın başından beri dolara karşı yüzde 30’a yakın değer kaybetti. Bayram tatilinin ardından yeni haftaya 26 seviyesinin üzerinde işlem görerek başlayan dolar/TL, yüksek enflasyon ve ekonomik istikrarsızlık endişeleriyle baskı altında kalmaya devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kurun baskılanması için kullandığı araçlar nedeniyle net rezervlerini tarihi düşük seviyeye indirmişti. Ancak son dönemde net rezervler yeniden pozitif bölgeye geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TCMB’nin analitik bilanço verilerine göre net uluslararası rezervlerinin geçen hafta 8,5 milyar dolar ile tarihin en büyük haftalık artışını kaydettiğini vurguladı. Bakan Şimşek ayrıca rasyonel politikalara dönüşün kademeli olarak devam edeceğini bildirdi.

Merkez Bankası’nın Aldığı Önlemler

Merkez Bankası, TL’nin değer kaybını önlemek için çeşitli önlemler aldı. Bunlar arasında döviz mevduat hesaplarında stopaj oranının yüzde 25’e çıkarılması, KKM’de stopaj istisnasının yıl sonuna kadar uzatılması, bankaların bilançolarındaki TL ağırlığı yükümlülüğünün yüzde 60’tan yüzde 57’ye indirilmesi ve menkul kıymet tesisi oranının da yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmesi yer alıyor.

Merkez Bankası’nın ayrıca 50 milyon lira ve üzeri kredi bakiyesi bulunan firmaların döviz yükümlülüğünü 2024’e kadar erteleme kararı aldığı bildirildi.

Ekonomistler Ne Diyor?

Ekonomistlere göre dolar/TL kurunun bundan sonra göreceği seviyeyi, yine Merkez Bankası’nın izleyeceği faiz politikası ve sıkılaşmanın hangi hızda kaydedileceği etkileyecek.

East Capital Yatırım Danışmanı Emre Akçakmak, TCMB rezervlerinde son dönemde yaşanan toparlanmaya yönelik, “Merkez Bankası’nın artık TL’nin seviyesini kontrol etmek için çok da aktif olmadığını ve uluslararası döviz pozisyonun güçlendirildiğini görüyoruz. Böylece frene basılmasından vazgeçilerek kurun piyasa dinamiklerini yansıtan bir yere gelmesinin önü açılıyor.” ifadelerini kullandı.

Ekonomist Serdar Pazı da konuyla ilgili değerlendirmesinde, dolar/TL kurunda 26 ve 30 arasında bir yerde zirvenin görüleceğini, ardından da ek sıkılaştırma ve ek sadeleşme adımlarının yanı sıra yabancı yatırımcının daha makul bir bakış kazanması ihtimaliyle kurun bu seviyelerde kalabileceğini söyledi.

Pazı’ya göre ayrıca Türkiye’ye giriş yapması beklenen yabancı sermayenin büyüklüğüne göre TL’nin önümüzdeki dönemde nominal olarak değer kazanması da mümkün görünüyor.

Turizm Gelirleri Destek Olacak

Bu yaz turizmin canlanmasıyla beraber Türkiye’ye döviz girişinin gerçekleşecek olması da kurun daha fazla yükselmesinin hızını yavaşlatabilecek bir diğer önemli faktör olarak gösteriliyor. Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’nin turizm geliri 2022 yılında 34,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılında ise bu rakamın 40 milyar doları aşması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ