Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Haluk Dağdevir, İzmir Demokrasi Üniversitesi’nin kurulduğu günden bugüne hem akademik hem de idari olarak çalışmalarını değerlendirdi. Üniversite işgörenlerinin etkin ve verimli çalışabilmesi için gerekli koşulların olmadığını ve tespit ettikleri eksiklikleri paylaşan Dağdevir, “Bina ve alt yapı sorunlarına çözüm olarak üniversitelere ayrılan bütçelerin kullanımı konusunda Eğitim İş olarak eksikliklerin olduğunun gözlemlemekteyiz. Bu nedenle iş görenlerin çalışma ortamlarının düzenlenmesi ve motivasyonlarının arttırılmasına yönelik yönetici faaliyetlerinde eksiklik olduğunu ifade etmek isteriz” sözlerini kaydetti.

İŞ BARIŞI İÇİN 13 MADDE

İş barışının sağlanması ve iş görenlerin huzurlu bir çalışma ortamı oluşturulması adına Dağdevir, Üniversite yönetimine 13 öneri ve talebi sıraladı. Dağdevir, “Belirtilen taleplerin ivedilikle yerine getirilmesini üniversite yönetiminden talep eder kamuoyuna da duyururuz” dedi. Dağdevir, taleplerini şu şekilde sıraladı:

1. İş görenlerin temizlik ve hijyenin eksikliği konusunda önemli yakınmaları bulunmaktadır.  Bina tuvaletlerinde sabun ve tuvalet kâğıdı gibi en temel temizlik maddeleri   yetersizdir. Bulaşıcı hastalıkların hayati tehlikeler oluşturduğu bu dönemde çalışanların sağlığının riske atılmaması konusunda gerekli tedbirleri ivedilikle alınmalıdır.

2. Ana yerleşke ve diğer yerleşkeler kış şartlarına uygun değildir. Binada ısıtma çalışmamaktadır. Sınıflar ve odalar aşırı soğuktur. Kendi ısıtıcıları ile üşüme sorununu çözmeye çalışmaktadır. Üniversite yönetiminden kamu kaynaklarının doğru kullanılması ile kalıcı ve kesin çözümler beklemekteyiz.  İdeal çalışma koşullarında iş görenlerin verimliliğinin artacağı pek çok bilimsel çalışma tarafından desteklenmektedir.

3. Tüm iş görenlerin (memur ve sözleşmelilerin) haftalık çalışma süreleri 40 saattir.  657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 147'inci maddesinin (F) bendinde Fazla çalışma ücreti, "Kurumların, bu Kanunun 178 inci maddesinde yazılı esaslar çerçevesinde normal çalışma saatleri dışında çalıştırdıkları memurlara, fazla çalışma saati itibariyle ödenen parayı, " şeklinde tanımlanmıştır. Süreyi aşan zaman fazla mesai olarak tanımlanır Süreyi aşan zaman fazla mesai olarak tanımlanır. Çalışma adaleti gözetilerek tüm iş görenlere fazla mesai ödenmelidir.  Diğer durumda iş görenleri fazla mesaiye zorlanmamalıdır.

4. Üniversite kantininden hem öğrenciler hem de üniversite iş görenleri yararlanmaktadır. Hali hazırda üniversite kantininde satışı gerçekleştirilen ürünlerin fiyatları emsal kurumlarda uygulanan rakamlalar karşılaştırıldığında aşırı derecede yüksektir. Kantinlerindeki ürün fiyatları belirlenirken maliyetler kurumla paylaşılmalı ve kar oranı belirlenirken sendika temsilciliklerinin de onayı alınmalıdır. Satış gerçekleştirilen unlu mamullerin gramajları kontrol edilmeli ve maliyetlerine uygun fiyatlama yapılmalıdır. Fiyat belirleme komisyonunda sendika temsilcisi de mutlaka bulunmalıdır.

5. İş görenlerin görev tanımları alanında çalışacak şekilde görevler verilmelidir.

6. Atama kriterlerini yerine getiren öğretim üyelerinin başvuru tarihleri göz önüne alınarak atamaları sırayla yapılmalıdır.

7. Atama kriterlerinde bölümlerin özel olarak yeniden değerlendirilmesi, fakülte ve bölümlere göre özel şartlar konulması. Bu kapsamda; bir akademik yeterlilik ölçümü yapılabilmesi için birçok konunun (Sergiler, koleksiyonlar, TV programları, mimar ve sanat ödülleri, ulusal sportif etkinlikler, hakemlik, editörlük, sanayi ve diğer kurumlarla iş birliği projeleri vb.) atanma kriterlerine dahil edilmesi ve tüm akademisyenlerin görüşü alınarak tartışılması beklenmektedir.

8. Akademik başarı elde eden öğretim üyeleri ödüllendirilmeli ve motivasyonları artırılarak onurlandırılmalıdır.

9. Şehir ve ülke dışı akademik faaliyetler yolluklu ve gündelikli bir şekilde desteklenmelidir,

10. Üniversitedeki fiziki koşulları (çalışma odaların düzenlenmesi, kitaplık, masa vb. iyileştirilmesi, yaz ve kış iklim koşularına göre ısıtma ve serinletme ortamının sağlanması) akademisyenleri motive edici bir şekilde düzenlenmelidir.

11. Bölüm başkanı atamalarında mevzuata uygun bir şekilde üst yönetim tarafından bölüm öğretim üyelerinin kararları dikkate alınmalıdır.

12. Ders görevlendirmeleri yapılırken öğretim elemanların görüşleri alınmalıdır. Bu konuda alınacak kararlar anabilim dalları ve bölüm başkanlıklarına bırakılma, görevlendirmeler akademik yeterliklere uygun şekilde yapılmalıdır.

13. Üniversite yönetimi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’   inde verilen soru önergeleri ve basında yer alan iddialar üniversite itibarını olumsuz etkilemekledir. Bu olumsuz etki iş görenlerin motivasyonunu azaltmaktadır. Üniversite yönetimi tarafından yaşanan durma açıklık getirilmeli ve söz konusu iddialar için gerekenler yapılmalıdır. Yönetim bu durum açıklık getirilmeli ve gereğini yapmalıdır.