Haber: Murat ERVİN

Türkiye’nin üzüm deposu olan Manisa’da beklenen kuru üzüm alım fiyatı üreticiyi üzdü. Çitçi 15-16 lirayı bulan maliyetleri nedeniyle alım fiyatını 18 lira olarak beklerken TMO’dan gelen 13 liralık fiyat beklentileri karşılamaktan çok uzak kaldı. Açıklanan fiyatın tek kelimeyle rezalet olduğunu söyleyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Yazıklar olsun. Dün Bakanlar Kurulu’ndan sonra üzüm fiyatlarının açıklanması bekleniyordu, fakat açıklanmadı. Zaten iyi bir fiyat olsaydı bizzat Sayın Erdoğan açıklardı. Beklentilerin altında ama kabul edilebilir bir fiyat olsaydı bu kez de Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli açıklardı ama ses çıkmadı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıklanan fiyatı sessiz sedasız internet sitelerine koymalarından bunun ne rezalet bir fiyat olduğunu da kendileri de şeklen itiraf etmiş oldu” diye konuştu.

“Sarı taksiler çoğalacak”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin aynı zamanda Manisalı olduğuna dikkat çeken Özel, “Bakanı Manisalı ama Manisalı çiftçiyi açlığa, yoksulluğa, borcunu ödeyememeye, hacze mahkum etmiştir. Geçtiğimiz yıl 12,5 liraya aldıkları üzümü bu sene 13 lira alacaklarını ilan ettiler. Bu TÜİK’in açıkladığı yalancı enflasyonunun da çok çok altında. Yani geçen seneki fiyata TÜİK’in yüzde 20’lik enflasyon farkını koyduğunuzda fiyat 16,5- 17 liraya yaklaşır. Oysa bu verilen fiyat üzüm üreticisi için iflas fiyatıdır. Yakında köylerimizde çiftçilerimize haciz kağıdı götüren sarı taksileri çok görürüz” ifadelerini kullandı.

“Şirket fiyatını düşürdü”

Bu sabaha kadar çiftçilerin, çalışanlarının parasını ödemek için üzümünü geçtiğimiz yılın fiyatı olan 12,5 TL’den sattığını ifade eden Özel şunları söyledi: “İnsanlar borcu kadarını satıp gerisi için fiyatın açıklanmasını beklerdi. Türkiye’nin en çok kuru üzüm ihraç eden Manisa’daki özel bir işletme bu sabah çiftçiden 12,5 TL’ye üzümü alırken, TMO’nun fiyat açıklamasıyla 12,1 TL’ye indi. Yani, bakanın açıkladığı fiyat geçen seneki ölü fiyatı bile aşağıya düşürdü. Oysa ki, Ziraat Odaları 16 TL beklerken genel kanı 18 TL olabileceği yönündeydi. Bu fiyat ihracatçıyı sevindirdi. 13 liradan alınacak üzümler yurt dışına 25 liraya satılacak. Üreticinin elindekini yok pahasına alıp bir takım çevreler zengin edilmiştir.”

“Köylü üzgün, ihracatçı mutlu”

Çiftçi-Sen Genel Merkezi Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu da, referans fiyatın 18 TL olarak açıkladıkları fiyata rağmen 13 lira olarak duyurulmasına şaşırdıklarını vurguladı. Geçtiğimiz yıldan beri girdi maliyetlerinin yüzde 50 arttığına dikkat çeken Çobanoğlu, bu maliyetin eklenmesiyle bile fiyatın 15 liraya ulaşacağını aktardı. Çobanoğlu şunları söyledi: “Üzüm çok yıllık bir bitki olduğu için mecburen önümüzdeki sene de üretecekler. Ama 1-2 sene daha böyle giderse çiftçilerin çoğuna hacizler gelecek. Tarım Kredi borcunu ödeyemeyen yüzlerce çiftçi artık tarlasını, traktörünü, evini satacaktır. Bu fiyat Toprak Mahsulleri Ofisi ve ihracatçıları sevindirdi. Her iki grup da çiftçinin sırtından para kazanıyor. Çiftçiden alınan üzümü en az 2,5 dolara satıyorlar. TARİŞ’e alım izni verseler, TARİŞ üreticiye kar payı dağıtmak zorunda olacak ama bunu da istemiyorlar.“

TMO hayalleri yıktı

Toprak Mahsulleri Ofisi bugün yaptığı açıklamada, 9 numaralı kuru üzüm için beklenen 18 TL yerine kilogram fiyatını 13 lira olarak duyurdu. TMO, “Kurumumuzca açıklanan alım fiyatları ürünlerin bu fiyatların altında işlem görmesini önlemek amacıyla belirlenen bir eşik fiyattır. Alım fiyatları belirlenirken üretim, tüketim, üretici maliyeti, geçen yılki fiyatlar, yurt içi ve yurt dışı piyasalarındaki gelişmeler gibi birçok faktör dikkate alınmaktadır” ifadelerine yer verildi.