Haber / Murat ERVİN

Vatandaşların giyside ikinci ele yöneldiğini söyleyen Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Başkanı Hayati Ertuğrul, sektöre hammadde sağlayan tedarikçilerin artık malı TL olarak vermediğini, döviz cinsinden ödeme istediklerini belirtti. Dövizdeki artış nedeniyle hammadde üreticileri piyasayı takip edemediklerini belirten Ertuğrul, “Ekim enflasyonuna aylık yüzde 7.56'lık artışla en büyük katkıyı veren hazır giyim sektöründe, dövize endeksli olarak TL üzerinden yapılan ödemeler son 2 haftadır dolara döndü. İplik kumaş gibi hammadde üretimi yapan şirketler gönderdikleri mailler ile bundan sonra kur seviyelerinin sürekli değişmesinden dolayı tüm tahsilatlarını dolarla yapacağını iletti” ifadelerini kullandı.

ÖNCE PARA SONRA MAL

Hammadde satışlarındaki belirsizlikten dolayı bütün alımların peşine hatta ön ödemeye döndüğünü kaydeden Ertuğrul, parayı gönderip daha sonra ürünü aldıklarını belirtti. Yapılacak hammadde alımları için bir iki ay öncesinden ödeme istendiğini açıklayan Hayati Ertuğrul, yaşananlar nedeniyle Aralık veya Ocak ayı gibi ürünlere zam geleceğine de dikkat çekti.

'YAMA, MODA OLACAK'

Vatandaşların artan fiyatlar nedeniyle ya ikinci ele yöneldiğini ya da eskiyip yırtılan giysilerini yamayıp kullandığını aktaran Hayati Ertuğrul, “ Hatta yamalı pantolonlar, ceketler bu gidişle moda olacak. Giysi pazarlarına da adeta nur yağdı. Her geçen gün daha fazla ilgi gören ikinci el ürünler yok satıyor. İzmir dışındaki diğer illerden de elimizdeki ikinci ele yoğun talep geliyor. Geçtiğimiz yıla oranla özellikle pantolon ve dış giyimde inanılmaz bir taleple karşılaştık” diye konuştu.

'FASONA YÖNELDİ'

Kurdaki yükseliş nedeniyle maliyetlerdeki olağaüstü artışı ürünlere yansıtmak zorunda olduklmarını söyleyen Ertuğrul şunları söyledi: “Giyim sektörünün emek yoğun bir sektör. Artan döviz kurunun yanında bankalardan çekilen krediler de işletmecileri zorluyor. Firmaların çoğu gerçekten çok kötü durumda. Hatta bir kısmı küçülmeye başladı bile. Gelen siparişleri de mümkün olduğunca fason yaptırmaya yöneldiler.”

'YIKIM BÜYÜK OLUR'

“Asgari ücret zammı, işverenin üzerindeki yük alınmadan hayata geçerse bundan en fazla giyim sanayisinde çalışanlar etkilenecek. Sektör olarak zaten eleman bulmakta zorlanıyoruz; bir de maliyetleri artıracak bir ücret sistemi oluşması halinde inanın ne yapacağımızı kestiremiyoruz. Ama devlet bize de katkıda bulunmalı. Bizim sektörümüzdeki firmaların yüzde 95'inden fazlası küçük ve orta büyüklükteki işletme. Devlet bu KOBİ'leri düşünerek mutlaka elini taşın altına koymalı. Yoksa yıkım büyük olur.”

400 MİLYONLUK PAZAR

İkinci el giyim alışverişi üzerine bir araştırma yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Elif Deniz, Türkiye'de 2020 yılında sadece çevrim içinde bulunan ikinci el kıyafetlerin değerinin 400 milyon lira civarında olduğunu söyledi. Türkiye'de çevrimiçi ikinci el giyim odaklı olan ve 155 milyon liralık toplam ürün değeri bulunan bir e-ticaret markası, ikinci el tüketimle kadın tüketicilerine ortalama 50 milyon lira tasarruf sağlattı.