Fransa’da, kürtaj hakkının anayasada güvence altına alınmasını öngören yasa tasarısı Ulusal Mecliste oylanarak kabul edildi. Tasarı, merkez ve sol partilerin desteğiyle 493’e karşı 30 oyla geçti.

Tasarı, şimdi Senato’ya gidecek. Ancak Senato’da sağcıların çoğunlukta olması, tasarının zorlanabileceği anlamına geliyor.

Senato’dan geçerse Kongre’de oylanacak

Senato, Ulusal Meclisin onayladığı metni kabul ederse, tasarı Parlamentonun iki kanadının bir araya geldiği Kongre’de nihai oylamaya sunulacak.

Tasarı, anayasada bir değişiklik yapmayı gerektirdiği için Kongrede oylanması zorunlu. Tasarı Kongre’den de geçerse, Fransa, kürtaj hakkını anayasal olarak güvence altına alan ilk ülke olacak.

Kürtaj hakkı neden anayasaya girmeli?

Tasarının destekçileri, kürtaj hakkının anayasada yer almasının, bu hakkın gelecekteki saldırılara karşı korunması için önemli olduğunu savunuyor.

Tasarının önericisi olan Sol Parti milletvekili Albane Gaillot, “Kürtaj hakkı, kadınların bedenleri üzerindeki egemenliğinin bir sembolüdür. Bu hakkı anayasada güvence altına almak, kadınların özgürlüğünü ve eşitliğini pekiştirmek demektir” dedi.

Tasarının karşıtları ise, kürtaj hakkının anayasada yer almasının, kürtajı teşvik edeceğini ve insan hayatının değerini azaltacağını iddia ediyor.

Tasarının karşısında olan Cumhuriyancılar Partisi milletvekili Valérie Boyer, “Kürtaj, bir hak değil, bir trajedidir. Kürtajı anayasaya sokmak, kürtajı bir doğum kontrol yöntemi haline getirmek demektir. Bu, insan hayatına saygısızlıktır” dedi.

Kaynak: AA