Haber / Gökçe ADAR

İzmir depremi sonrası evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşların yeni konut teslimi süreci devam ederken, konutlar içerisinde bazı eksiklikler ortaya çıkmış, depremzedelere de dairelerindeki eksiklikler için birer ‘Konut Tespit Föyü’ verilerek, 3 günlük süre tanınmıştı. Bu süre içerisinde depremzedelerin, dairelerinde eksikliği tespit etmesi ve föy üzerine not etmesi istenmişti. Bu eksikliklerin tamamlanması için de 60 gün boyunca firma yetkililerin konut alanında olacağını ve eksikliklerin tamamlanacağı için depremzedelere yardım edeceği bilgisi alınmıştı. İkinci Proje Alanı'nda bulunan konutların teslim yapılırken, dairelerini teslim alacak olan depremzedeler dairelerinde eksiklikleri görünce şaşkına döndü. Çoğu konutta, cam ve kapıların kırık olduğunu ifade eden depremzedeler, konutlarda çamaşır makinesi için gider bırakılmadığını ve lavabolarda sızıntıların meydana geldiğini söyledi.

İKİ SENEDİR BEKLİYORUZ

Evini teslim alan ve birçok eksik ve hatanın olduğunu ifade eden depremzede A.S., “Oğlumla beraber konutumuzu teslim almak için gittik, anahtar teslimi öncesi evi görme imkanımız oldu. Yaklaşık bir buçuk iki seneye yakın bir süredir evlerimizi bekliyoruz. Camlarımız kırık, peteklerimiz kullanılacak durumda değil. Dolaplarımızı ayarları yapılmamış, kapanmıyor. Malzemeler çok kalitesiz. Hiç inşaat malzemelerinden anlamayan biri bile çok rahatlıkla anlar. Çamaşır makinesi için bir gider yapılmamış. Çamaşırları elde mi yıkacağız” diyerek tepki gösterdi. Öte yandan evlerin eksikliğiyle ilgili soru soran depremzedelere, “Hata, eksik her evde olur. Eksikleri bulun not edin, giderelim” denildiği ileri sürüldü.

20 GÜN SÜRE VERİLDİ

Konutlardaki eksiklikler için 20 gün süre tanındığını ifade eden A.S., “Konutu gezerken yanımızda bir kontrolör bulundu. Bütün eksikleri onunla birlikte not ettik. Anahtar bizde ancak konut oturabilecek durumda değil. 20 gün süre verildi. Bu süreç içerisinde föye not ettiğimiz eksikliklerin giderileceğini ifade ettiler. Şimdi o süreci bekliyoruz. Tüm dairelerde problem var. 15-20 gün içerisinde bu kadar eksik ve hata nasıl giderilecek merak ediyoruz” diye konuştu. Depremzede A.S.'nin konutunda diğer hata ve eksikler ise şunlar: Alüminyum doğrama ayarları bozuk, muftak balkon kapı önü derz eksik, balkon korkuluğu sağlam değil, mutfak kapakları ayarsız, iç kapı anahtarları yok, bulaşık makinesinin alt kısmında alçıda sızıntılar, banyo lavabosu kaçak, ebeveyn pencere camı kırık, duşakabin kapısı ayarsız ve kol oynaması.

Teslimatı yapılan Ali Çolakoğlu Sitesi dairelerinde ise havalandırmaların su aldığı iddia edildi. İsmini vermek istemeyen bir depremzede, “Dairelerimizin kapı kolları kırık. Elimizde kaldı. Malzemeleri çok kötü. Mutfak su tesisatında kaçak var. Odalar nemlenmiş durumda. Umarım söylenen tarihlerde eksik ve hatalar tamamlanır. Sabrımız tükenmiş durumda. Bu evi böyle yapanlar içinde yaşar mı?” ifadelerini kullandı.

'Özensiz bir imalat'

Öte yandan, İkinci Proje Alanı'nda bulunan Karagül Apartmanı'nın zemin kat döşemesinde ve kirişlerinde betonunda ayrışma olduğu ortaya çıktı. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, binada soğuk derz oluştuğunu söyledi. Ayatar, sözlerine şöyle devam etti: “Farklı zamanlarda dökülen betonlarda ayrışma meydana gelir. Soğuk derzin oluşması istenilmez ama oluşacağının önceden tahmin edilmesi durumunda ilgili bölgede kesme mukavemeti kaybı olacağından, o bölgelerde kesme donatısı ilavesi yapılarak donatının epoksi ile tutturulması gerekmektedir. Öyle bir uygulamanın olmadığı görülüyor. Bir yandan betonun üzerinde gördüğümüz ambalaj, tuğla parçaları varlığı ise kalıbın temizlenmediğinin göstergesi. Ve betonu düzgün yerleşmediğini de gösteriyor. Ayrıca bazı kirişlerde paspayı yetersizliği de görülmekte. Özetle, burada özensiz bir imalat söz konusu. Bu kabul edilir bir durum değil.”