Haber / Didar DEMİRCİ

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şube, yeni yargı yılını kutlayarak, İzmir Adliyesi Ana Binasında bulunan İzmir Barosu Toplantı Salonunda “Yeni yargı döneminde yargı emekçilerinin talepleri” konulu basın toplantısı düzenledi. BES İzmir Şube adına basın açıklamasını Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Bayhan okudu. Beyhan, Türkiye’deki yargı sisteminin çarpıklığına dikkat çekerek, “Hak ihlallerinin bu kadar ayyuka çıktığı bu koşullarda, Yargı organlarına hak arayışlarına ilişkin başvurular her gün artarak devam etmektedir. Ancak adliyelerin belli merkezlerde toplanması, özellikle büyükşehirlerde merkez ilçe adliyelerinin kapatılması, adalet hizmetlerine ulaşımı hem zaman hem de ekonomik anlamda zorlaştırmış, yıllarca süren davalar nedeniyle vatandaşların yargıya olan güveni zayıflatmıştır. Keza haksız ve hukuksuz bir şekilde işlerinden edilen kamu emekçilerinin OHAL Komisyonları ve Mahkemelerdeki dosyaları yıllardır sonuçlandırılmamış olup yargılama süreci işkenceye dönüşmüştür” diye konuştu.

Öte yandan artan iş yüküne dikkat çeken Bayhan, “Yargı emekçilerinin bu kabustan kurtulmasının yolu, sendikamızca yıllardır mücadele konusu ettiği taleplerin karşılanmasından geçiyor” dedi.

“SORUNARIMIZA ÇÖZÜM İSTİYORUZ!”

Bayhan, yargı emekçilerinin taleplerini sıralayarak, “Büro Emekçileri sendikası olarak Yargı Emekçilerinin taleplerinin karşılanması ve bağımsız bir yargı sistemi için bu güne kadar olduğu gibi mücadele etmeye devam ediyoruz. Tüm Yargı Emekçilerini bu haklı mücadelemize sahip çıkmaya çağırıyoruz” sözlerini kaydetti. Yargı emekçilerinin talepleri ise şu şekilde:

1. Yargı emekçilerinin insanca yaşayacakları bir ücret elde etmeleri ve ekonomik kayıplarının giderilmesi için ek zam verilmelidir.

2. Ayırım yapılmaksızın tüm Yargı Emekçilerine mesai ücreti ödenmelidir.

3. Ulaşım ücretleri tüm illerde verilmelidir.

4. Havuz paralarında yargı emekçilerinin lehine olacak şekilde düzenlenme yapılarak yeniden ödenmelidir.

5. Artan iş yüküne ve çalışma baskısına karşı yeterli personel istihdam edilmelidir.

6. Promosyon ücretleri tüm personele eşit şekilde ödenmelidir.

7. Yargı Emekçilerinin 2802 sayılı yasadan çıkarılarak diğer kamu görevlileri gibi 4483 sayılı memurun Muhakematı Kanununa tabi olması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

8. Mobbinge karşı kurumlarda bir kurul oluşturulmalı ve mobbing uygulayan amirlere cezai yaptırım uygulanması için yasal düzenleme yapılmalıdır.

9. Tüm Yargı kurumlarında kreş açılmalıdır.

10. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarıyla kurum içinden atamalara devam edilmeli, Atamalarda mülakat değil liyakat esas alınmalıdır.

11. Yargı hizmetleri sınıfı oluşturmalı, kadro ve unvanlar yeniden tanımlanmalıdır.

12. İşyerinde hiçbir pozisyon, kadro, unvan ve kademede cinsiyetçi iş bölümü yapılmamalıdır.

13. En az 32 (8+24) hafta ücretli doğum izni uygulanmalıdır.