Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU/ÖZEL - Kızlarının hakkı için mücadele eden depremzede Av. Banu Dalgıç, İzmir depreminden sonra kendisine ve diğer apartman sakinlerine yapılan haksızlıkları hukuka taşımış, hem bakanlığa hem de TOKİ'ye birden fazla dava açmıştı. Mücadeleci anne, ilk zaferini yaşadı. Dalgıç, İzmir depreminden sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Bayraklı'da hasarlı binaların yer aldığı ve 'proje alanı' ilan edilen bölgedeki imar planlarına dava açtı. Dalgıç, yeni TOKİ konutlarının 'yatay mimarı' ile inşa edilip 'en fazla 6 kat' olmasına itiraz etti. Dalgıç, dava dosyasında; “Plan değişikliği ile kamu yararı, eşitlik ilkesi, şehircilik ve plan gerekleri, mülkiyet hakkımız gözetilmemiştir. Hukuka uygun bir imar planı, hiç bir gerekçe yokken ya da makul bir neden gösterilmeksizin kaldırılmamalı, değiştirilmemelidir. Yapılan imar uygulama değişikliği uygulandığı takdirde, mülkiyet hakkımız ihlal edilmiş olacaktır. Bu nedenle imar planı değişikliğine itiraz ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BİLİRKİŞİ 'AYKIRI' DEDİ
Dalgıç'ın ifadelerini inceleyen mahkeme, bilirkişi raporu istedi. Bilirkişi raporu da imar değişikliğinin bilimsel veriye dayanmadığını kaydetti. Raporda: “Dava konusu planda yapılan kat adedi değişikliğinin dayanağı olan yatay mimari yaklaşımının, teknik ve bilimsel gerekçelerle açıklanmadığı, kent ulaşım sistemini değiştireceği ve olası bir deprem anında tahliye koridorlarını kesintiye uğratarak tahliyeyi olumsuz etkileyeceği, bu değişikliğin nedenlerinin teknik ve bilimsel veriye dayandırılmadığı nedeniyle imar mevzuatına uygun olmadığı kanaatine varılmıştır” denildi.

'KAMUYA UYGUN DEĞİL'

Bilirkişi raporunu inceleyen İzmir 6'ıncı İdare Mahkemesi, bakanlığın yaptığı imar planı değişikliğinin yeterli biçimde plan belgeleri üzerinde açıklanmadığı ve plan esaslarının şehircilik ilkelerine, imar mevzuatına, kamu yararına uygun olmadığına hükmederek, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Av. Dalgıç, “Proje alanları için açılan imar planı davalarında yürütmeyi durdurma kararı alan ilk dosya. Çok mutluyum. Mücadeleme devam edeceğim” dedi. Dalgıç, “Karardan sonra, bu imar değişikliği ile yapılan binaların yıklması gerekir. Bunu talep edeceğiz” diye konuştu.