Haber / Gökçe ADAR

İzmir depreminde evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşların yeni konut teslimi süreci devam ederken, konutlar içerisinde bazı eksiklikler orta çıkmıştı. Bu eksiklikler TOKİ tarafından tamamlanırken, evlerin içlerinde kalan bir takım eksiklikler ise depremzedelere bırakıldı. İki buçuk yıldır evlerini bekleyen depremzedeler, dairelerinde eksiksiz oturabilmesi için, orta kalite malzeme  kullanılması halinde ortalama 30 bin TL masraf etmesi gerekiyor. Depremzedelere bırakılan eksiklikler şu şekilde: Elektrik, su, doğal gaz bağlama (2 bin TL), kombinin sıcak su için bağlanması (4-5 bin TL), banyo eşiğine mermer takılması ve işçilik masrafı (500 TL), fırın, ocak, ankanstre ve işçilik masrafı (6-7 bin TL), banyo dolaplarının takılması ve işçilik masrafı (5 bin TL), perde için korniş takılması ve işçilik masrafı (800-900 TL), kartonpiyer takılması ve işçilik masrafı (4 bin 500-5 bin TL). Ayrıca, depremzedelerin merkezi sistemden yararlanması için de her daireden bin 110 TL istendiği ileri sürüldü.

'ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL'

Duruma tepki gösteren depremzede S.Y., kendi evlerine oturmak için yapacakları masrafın adaletli olmadığını ifade ederek, “Biz zaten mağduruz. Mağdur edilmeye devam ediyoruz. Eksiklikler tamamlanacak dendi birçok eksik de bize bırakıldı. Ben kendi evime oturabilmek için 30-40 bin TL masraf etmem gerekiyor. Evleriniz sıfır olacak diyorlar. Bu nasıl sıfır teslim? Hepimiz zaten maddi olarak zor durumdayız. Bu kadar zaman bekledik birde kendimiz eve masraf edeceğiz. Anlaşılır gibi değil” diye konuştu.

'İRTİBATA GEÇEN YOK'

İkinci Proje Alanı'nda bulunan dairelerin teslimi yapılırken, depremzede A.S.'nin konutunda, 'alüminyum doğrama ayarları bozuk', 'muftak balkon kapı önü derz eksik', 'balkon korkuluğu sağlam değil', 'mutfak kapakları ayarsız', 'iç kapı anahtarları yok', 'bulaşık makinesinin alt kısmında alçıda sızıntılar', 'banyo lavabosu kaçak', 'ebeveyn pencere camı kırık', 'duşakabin kapısı ayarsız ve kol oynaması' gibi eksiklikler ortaya çıkmıştı. A.S.'ye, eksikliklerinin tamamlanması için belirli bir süre verilmişti. Bu sürenin dün dolduğunu, ancak bir tane eksikliğin bile giderilmediğini ifade eden A.S., “Eksiklerinizi 10-15 gün içerisinde tamamlayacağız dediler. 15 gün dün doldu. Eksiklikler tamamlanınca biz sizi ararız dediler. Ne arayan var ne soran. Ayrıca bizimle irtibata geçen biri de yok” dedi.

Kura çekilecek

Öte yandan Barış, Cumhuriyet, Saraçoğlu ve Adalet sitelerinin bulunduğu Birinci Proje Alanı'ndan 24 aile (hane), Beşinci Proje Alanı'nda bulunan Yılmaz Erbek Apartmanı'ndan ise 8 aile (hane) açıkta kalmıştı. AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır, bu hafta içinde kurası çekilmeyen ve açıkta kalan depremzedelerin kuralarının çekileceğini ifade etmişti. Kuraların yarın veya cuma günü çekileceği ifade edildi. Yılmaz Erbek Apartmanı sakini O.B., “Aynı apartmanımızda yeterli daire yok ki, açıkta kalanları ya rezerv alanına ya da başka apartmana göndermek istiyorlar. Bu teklife de kimse yanaşmıyor” ifadesini kullandı.