Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU - İzmir’de 30 Ekim tarihinde meydana gelen 6.9’luk deprem sonrası, depremden etkilenen birgrup depremzede, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği’ni (İZDEDA) kurmuş, İZDEDA depremzedelerin sesi olmuş, yerel yönetim temsilcilerine sorunlarını daha iyi anlatabilmek için köprü rolü üstlenmişti. İZDEDA, depremzedelerin yıkılan evlerinin yeniden inşası için deprem destek kredisi için gerek AKP gerekse CHP İzmir temsilcileriyle masaya oturmuş, pek çok kez de Ankara’daki bürokratlar ile görüşmeye gitmişti. Depremzedelerin uzun zamandır beklediği deprem destek kredisi müjdesi nihayet geldi. 2 Ekim 2022 tarihli yayımlanan Resmi Gazete’de yer alan karara göre, daha önce 400 bin TL şeklinde verilecek olan kentsel dönüşüm kredisi, depremzedelerin isteği üzerine 600 bin TL’ye çıkarıldı. Ayrıca daha önce belirlenen kredi faiz oranı, 1.37’den 0.87’ye düşürüldü. İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, 2 yıldır süren mücadelenin sonunda sonuçlandığını ifade etti.

‘BİZİ KIRMADILAR’

Özkan, “2 yıldır çok mücadele ettik. Hem İzmir’de hem de Ankara’daki bürokratlar ile görüştük. Daha önce 400 TL destek vereceklerini açıklamışlardı ancak bizim için yeterli gelmeyeceğini söylemiştik. Faiz oranı da 1.37’idi. Bu faiz oranının bu ekonomik kriz içerisinde depremzedeleri zorlayacağını söylemiştik. Sağ olsun görüştüğümüz Binali Yıldırım ve Murat Kurum bizi kırmadı. Faiz oranı düşürüldü. Depremzelerin sorunlarına çözüm olabilmek için destek kredisini arttırdı. Çok teşekkür ediyoruz” dedi. 

‘2 YIL DAHA’

Deprem destek kredi süresini 2 yıl uzatmak istediklerini söyleyen Özkan, “Biz, kredi ödeme süremizin 10 yıldan 12 yıla çıkmasını talep ediyoruz. Çünkü, depremzedelerin hem evlerine geçip hem de bu krediyi ödeme gibi maddi durumları yok. Biz evimiz yapılsın, evimizde otururken, kredimizi ödemeye başlamak istiyoruz. Bunun için de 2 yıl istiyoruz. Binali Yıldırım ve Murat Kurum’un iyi niyetinden hiç şüphemiz yok. Destek kredi süresinin uzaması konusunda ümitliyiz” ifadelerini kullandı.