Haber/ Didar DEMİRCİ

Kar amacı gütmeyen kurumlardan biri olan İZEK, 2018 yılında uzman eğitimciler tarafından kuruldu. Yeni nesil atölyeleri ile öğrencilere ve öğretmenlere ortak mekan sağlayan İZEK, şimdi de uzaktan eğitim desteğini, imkanı olmayan öğrencilere ulaştırmak için kolları sıvadı.

Pandemi nedeniyle dijital ortamda eğitimin yapıldığı yeni dönemde, bilgisayar ve internet erişimi problemlerinden dolayı derslere katılamayan öğrencilerin dijital eğitime erişimleri için sosyal bir girişim başlatan İZEK’in yetkilileri, hedeflerini şu şekilde özetledi:

“Herkes için Dijital Eğitimde Fırsat Eşitliği” isimli sosyal girişim kapsamında, çevreden; kullanılmayan, fazla ikinci el bilgisayarlar, tabletler ve televizyonlar bağış olarak toplanacak, bunların tamir ve bakımı yapılarak ihtiyaç sahibi olan öğrencilere ulaştırılacak. Ayrıca, sıfır bilgisayar, tablet veya internet paketi için de bağışları kabul edecek.”

İzmir Eğitim Kooperatifi yetkilileri, bu sosyal girişim kapsamında bağışlar kadar gönüllülere de ihtiyaç olduğunun altını çizerek, “Özellikle bilgisayar donanımları tamir ve bakımı, bilgisayar toplama, format atma ve Linux işletim sistemi kurulumu konularında yardım edecek teknik gönüllülere çok ihtiyacımız var” diye konuştular.

İZEK Yönetimi, bağışların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilmesi için öğretmenlerin de desteğini bekliyor. İZEK Yönetimi, öğretmenlerden okullarındaki ihtiyaç sahibi öğrencileri tespit etmesini ve İzmir Eğitim Kooperatifi’ne başvurmalarını istedi.

Hem gönüllüler ve bağışçılar için hem de öğretmenler için başvuru formlarına İzmir Eğitim Kooperatifi web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Şimdilik sadece İzmir sınırları içerisinde

Uzaktan eğitimdeki fırsat eşitsizliği sorununun İZEK tarafından sosyal bir girişim konusu olarak ele alındığını dile getiren İZEK Yönetimi, ‘Herkes için Dijital Eğitimde Fırsat Eşitliği (HEDEFE GİRİŞİMİ)’ ismini verdikleri proje hakkında şunları dile getirdiler;

“Yaşam boyu öğrenme yaklaşımı ile eğitim ihtiyaçlarını iş birliği ve fırsat eşitliği ile karşılayarak, yaşam becerileri gelişmiş, bilinçli bireyin/toplumun oluşturulmasına çalışan İzmir Eğitim Kooperatifi ortakları tarafından başlatılan bir sosyal girişimdir. En azından şu an için İzmir sınırları içerisinde faaliyet göstereceğiz ve topladığımız teknik donanımı İzmir sınırlarındaki öğrencilere dağıtacağız. Ancak İzmir dışından bağış ve yardımlar kabul edilecektir. İlk hedefimizse Karşıyaka ilçesinin Örnekköy ve İmbatlı mahallelerindeki 2 ilköğretim okulundaki 100 öğrenciye bilgisayar teslim etmek olacak. Ayrıca merkez ofisi bu bölgede olan Romgeder Derneği binasında internet erişimi olan bir bilgisayar sınıfı kurmak istiyoruz.”