9 EYLÜL - İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi, 9 Eylül TV'de Gökçe Adar'ın sunduğu Gündem Kahvesi programının ilk konuğu oldu. Adar'ın sorularını yanıtlayan Gappi, bağımsız gazeteciliğe ve dijital medyanın önemine vurgu yaptı. 'Dezenformasyonla Mücadele Yasası'nın bağımsız ve özgür medyaya büyük bir engel olacağını ifade eden Gappi, şunları söyledi: “Karşımıza bir yasa tasarısı çıktı. İlk başta, basın kuruluşlarının ve basın örgütlerinin fikrinin alınmamasına karşı çıktık. Teklifi incelediğimizde ise, bazı maddelerin kabul edilir olmayacağına karar verdik. Yasa tasarısı içerisinde yer alan 29'uncu madde, tehlikeli bir maddeydi. Maddede, 'Haberi yapan ve haberi yayan kişinin hapis cezası alacağı' ifade ediliyordu. Bu, insan haklarına ve demokrasiye aykırı bir durum. Bağımsız gazeteciliğe, engel olabilecek bir yaklaşım. Bunun için Ankara'ya gittik. Türkiye'de 13 büyük medya örgütleriyle birlikte hareket ettik.”

'BÜYÜK BİR DAYATMAYDI'
Yasa tasarısının büyük bir dayatma olduğunu ifade eden Gappi, “Bir düzenleme getirmek istiyorsanız, o partnerler ile yol almalısınız. Verdiğimiz mücadele sonucunda, yasa tasarısı Ekim ayına ertelendi. Bu tasarı hangi dönem karşımıza çıkarsa çıksın, özgür habercilikten yana biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Lütfen bizi rahat bıraksınlar. Biz bağımsızlık için mücadelemizi sürdürelim. Biz kamu adına, gerçekleri yazmakla sorumluyuz. Artık bizden beklenen, tarafsız gazetecilik değil, halka ilişkiler. Ama biz kamu adına sürekli üretmeye devam edeceğiz. Yeterki güçlü durabilelim” ifadelerini kullandı.

'İNTERNET GEZEGENİ ÇARPTI'
Yazılı medyanın yakın tarih içerisinde biteceği şeklinde söylemleri de değerlendiren Gappi, şöyle konuştu: “Dijital gelişme artık günümüzün gerekliliği. Hele hele medya alanında ise dijitalleşme çok daha gerekli. Basın dünyasına, internet gezegeni çarptı. Günümüzün gerçeği bu. Malesef herkes her şeyi hap şeklinde öğrenmek istiyor. Hap bilgiler istiyor. Bu yüzden dijitalleşme çok önemli. Ama bu dönüşüm bizim bağımsız ve gerçek gazeteciliğimizi değiştirmemeli. Bağımsız ve gerçek gazetecilik ortam değiştirebilir ama boyut değiştirmez.” 



'Güçlü bir yerel medyamız var'

İzmir'de son zamanlarda yerel medya kuruluşlarının kendi web tv'lerini kurmasının gelecek için iyi bir tecrübe olacağını söyleyen Gappi, “Son yıllarda yerel medyamız güçlenmeye başladı. Yerel gazetelerimiz, web tv'lerini kuruyor. Herkesin bir çabası var. Donanımlarını artırmaya çalışıyor. Bu da İzmir medyasının daha donanımlı ve daha tecrübeli olmasını” dedi.