Murat ERVİN - Bu yıl ‘Geleceğin Sinyalleri’ başlığıyla 8-9 Aralık tarihinde İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenecek olan Ege Ekonomik Forumu ile ilgili Kordon Otel’de bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, EGEV Başkanı Mehmet Ali Susam, Ege ihracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Sanayici ve İş insanları Derneği  (İZSİAD) Başkanı Hasan Küçükkurt. Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Başkanı Sibel Zorlu, Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer katıldı.   

‘DÜNYANIN GÖZÜ İZMİR’DE OLUR’
Toplantıda konuşan ESİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Sıktı Şükürer, forumun önümüzdeki yıllarda dünya açısından önemli bir konuma geleceğine inandıklarını vurguladı. Şükürer, “Gönül ister ki forum gelecekte Davos gibi dünyaca önemli CEO’ların yöneticilerin geldiği bir toplantıya evrilir. Çeşme gibi bur turizm cennetinde 5-6 günlük bir program yapılarak dünyanın en güçlü şirketlerini üst düzey yöneticileri katılır. Belki de gelecekte tıpkı Davos Dünya Ekonomik Forumu’nun açılışında olduğu gibi bu Forumu da eski ABD Başkanları açar. Böylece dünyanın gözü İzmir’de olur” diye konuştu. 

100. YIL VURGUSU
Ege Ekonomi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Mehmet Ali Susam ise forumu Özgencil işbirliği ile gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu yılki forumda teknolojiyi, insanı, yeşil ekonomiyi ve küresel dünyadaki gelişmelerin ele alınacağını açıklayan Susam, “İzmir ve Türkiye’nin en önemli günleri hep İzmir ölçeğinde olmuştur. Bu yıl İzmir ve Türkiye’nin 100. kurtuluş yılı ile Şubat ayında İktisat Kongresi’nin 100.  yılını kutlayacağız. İzmir ve Ege Bölgesi, Atatürk’ün iktisat kongresine ortaya koyduğu hedeflere ulaşmak için uygun olduğu bir bölgedir. Atatürk; serbest pazarı, çağdaşlığı, demokratlığı, iş dünyasının belirleyici olduğunu gösteren İktisat Kongresi’ni bu anlamıyla kentimizde düzenlemişti. Biz de EGEV olarak Atatürk’ün koyduğu hedeflere ulaşmak için bu anlayışı devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı.

‘IŞIK TUTACAK’  
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu da, Forum’da gençlerin de ilgisini çeken önemli konuların konuşulacağını aktararak, “İzmir ekonomisinin gelişmesi için sanayiden tarıma kadar her alanda belediyenin yatırımlar çok önemli. Belediye olarak yaptığımız yatırımlar kentin geleceği için, kenti dirençli hale getirmek için hayata geçiriliyor. Fakat güven ortamının olması yabancı yatırımcıların da kentimize ve ülkemize olan ilgisini artıracaktır” dedi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkanı Selami Özpoyraz da konuşmasını şunları söyledi. “Bu tür organizasyonlar kentimizin gelişimi için son derece önemli. Tıpkı 100 yıl önce İzmir İktisat Kongresi’nin kentimizde yapılması gibi bu Forum’un kentimizin geleceğine ve ekonomisine ışık tutacaktır.” 

BAKAN MUŞ DA GELECEK
Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla yapılacak oturumların ülkemizde gözlerin İzmir’e ve ekonomiye çevrileceğini söyleyen EBSO Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu da böyle bir organizasyona ev sahipliği yapacak olmanın gururunu yaşadıklarını kaydetti. EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise İzmir’in tarih boyunca ülkemize en fazla katkıyı veren kent olduğunu açıkladı. Eskinazi, “Yeni yüzyılı iktisat açılımını şimdi de Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılına yön vermek için ele alacağız. Dünya genelinde yüzyılda bir olan her şeyi son yıllarda hep karşımızda gördük. Hedeflerimize ulaşmak için geniş kapsamlı bir plan gerek. Dijitalleşmeden yeni nesil tarımla kadar her alanda sürdürülebilir bir Ege ve Türkiye’yi Forum’da konuşacağız” diye konuştu.