Haber/ Özge Günerken

Türkiye’de hayvan hakları denildiğinde tartışmalı konuların başında gelen yasaklı ırklar meselesi, ne yazık ki yeni Hayvanları Koruma Yasası’nda da çözümsüz bırakıldı.

Yasada tehlikeli ırklarla ilgili yasak devam ediyor. Tek olumlu gelişme; “tehlikeli” arz edilen türlere sahip olan kişilerin hayvanlarını kısırlaştırarak ve kayıt belgesi alarak bakabilecek olmalarıydı. Ancak bu durumdan sadece madde yürürlüğe girinceye kadar bu köpekleri sahiplenmiş olanlar faydalanabiliyor. Bu kişiler maddenin yürürlüğe girdiği 14 Temmuz 2021 tarihinden itibaren 6 ay içinde şartları yerine getirdiği takdirde köpeklerine bakmaya devam edebiliyor.

Peki, bu tarihten sonra hayvan sahiplenenler ne yapacak?

El konulan ve barınakta bulunan canlar ne olacak?

İşte bu konunun çözüme kavuşturulması için girişimde bulunan isimlerden biri de Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir temsilcisi Esin Önder oldu.

Önder, Cumhurbaşkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bir dilekçe göndererek çözüm çağrısında bulundu.

KORUMAK ESAS OLMALI

Önder, dilekçesinde ilk olarak 5199 sayılı kanununun 1. maddesini ve amacını hatırlattı.

Yasanın, "Hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır" maddesi ile başladığını söyleyen Önder, yasaklı ırklar maddesinin 1. maddeyle çeliştiğine dikkat çekti.

Yasa çıktığı tarihten itibaren 6 ay içinde kısırlaştırılma ve kayıt altına alınma şartı ile bazı kurallar çerçevesinde sahipli olan köpeklerin serbest kalması değişikliğini olumlu karşıladıklarını ve bunun için teşekkür ettiklerini belirten HAYTAP Temsilcisi Önder, karşı çıktıları durumu ise şöyle ifade etti:

“Barınaklarda sahiplerinin bahçesinden, evinden alınan, dövüş yaptırılmamış, aralarında henüz 3 aylık olan canların bile yer aldığı yasaklı tabir edilen köpekler olduğu bilinmektedir. Bu köpeklerin geri alınması için hiç bir açıklama bulunmamaktadır.

Ayrıca daha önce sokaklarda perişan halde bulunan, çok iyi huylu birçok can da hayvanseverler tarafından vicdanen korumaya alınmıştır. Madde 5’de bunları beslemek, sahiplenmek de yasak kapsamına alınıp, para cezası uygulanacağı hükmü konulmuştur.”

ÖLÜM EMRİ GETİRİLDİ

Esin Önder, dilekçesinde barınaklarda çekilen fotoğrafları da paylaştı. Önder barınaklar ve tehlikeli ırklar konusu ile ilgili şunları aktardı:

“Barınaklarda bu hayvanlara ne yazık ki acımasız işlem yapılmaktadır. Resimlerde de görüldüğü üzere 4 duvar içinde ve küçük hücrelerde çok çabuk hayatlarını kaybettikleri bilgimiz dahilindedir.

Madde 15-Geçici Madde 3) sahiplenen, sahiplendiren, barındıran, besleyen kişilere idari ceza verilerek barınaklara götürülür hükmü bulunmaktadır. Ayrıca ‘Yerel yönetimler tarafından kurulan hayvan bakımevleri, bu madde uyarınca teslim edilen hayvanları kabul etmek zorundadır’ denilmektedir.

Madde 16- Geçici 4. Madde de ise ‘Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yetmiş beş bini aşan belediyeler 31/12/2022, diğer belediyeler ise 31/12/2024 tarihine kadar ek 1 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla yükümlüdür’ deniliyor.

Daha bazı Büyükşehirlerin bile bakımevi bulunmadığı bilinmekteyken, diğer belediyelere 3 yıl süre vermekle bu canların ne olacağı bilinmemektedir.

Bazı bakımevleri zaten tıka basa bu canlarla doluyken ve şu anda devamlı terk varken yasa onlara ölüm emri getirmektedir.”

HAYVANSEVERLER NE İSTİYOR?

HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, dilekçesinde yapılmasını talep ettikleri değişiklikleri ise şu şekilde sıraladı: “Madde 19 ‘Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür’ dediği için Sayın Cumhurbaşkanımızdan yasanın YASAKLI kısmının tekrar incelenmesi,

İyi huylu, dövüş yaptırılmamış, barınaklarda ve gönüllülerce bakılan tüm yasaklı denilen canlara yeni uygulama getirilmesi, barınaklardakilerin sahiplerine geri verilmesi,

Gönüllülerin baktıklarının kısırlaştırılıp, kayıt altına alınmasına izin verilmesi,

Vicdani olarak bakanlara idari ceza uygulanmaması,

Belediyelere bakımevi yapma yükümlülüğünün 6 aya alınması, konularında yardım ve emirlerinizi rica ederiz.”