İzmir’de son olarak 27 Haziran’da yapılan zam ile 210 gram ekmek 4 lira olmuştu. Geçen yazın ardından fırıncılar masrafları bahane ederek yeniden zam talebinde bulundu. Böylelikle Kasım ayı içerisinde 210 gram ekmeğin 5 liradan satılması bekleniyor.

MACİT SEFİLOĞLU YAZDI: EKMEK 5 LİRA

5 LİRA MAKUL BULUNUYOR
Konuyla ilgili olarak Egedesonsöz'ün haberine göre; Fırıncıların temsilcileri, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Başkan Yardımcısı Selahattin Arslan, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli ile bir araya gelerek taleplerini iletti. İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in yurtdışında olması nedeniyle kendisiyle görüşemediklerini, İzmir’e döndüğünde konuyu Özgener’e de ileteceklerini belirten İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Hüseyin Sağır, “Görüştüğümüz başkanlar, istediğimiz zam miktarını son derece makul görüyor. Gramajı koruyarak, bu ay içerisinde ekmeğin fiyatı 5 lira olacak” diye konuştu.

SAĞIR: ÇARKI ÇEVİRELİM, ALLAH BEREKET VERSİN DİYECEĞİZ

İstanbul’da ekmeğin 7,5 lira olmasının kendilerini ilgilendirmediğini belirten Sağır, “Bunu nasıl yapıyorlar anlamıyorum” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu: “İstanbul’da ekmeğin 7,5 liradan satıldığını düşünmüyorum aslında. Eğer satılıyorsa, bu doğru değil. Gayrimeşru işlere karşıyız. Bugün itibariyle İzmir’in bazı ilçelerinde ekmeğin 5 liradan satıldığını duyuyoruz. Her fırıncının kafasına göre zam yapmasını doğru bulmuyoruz. Oda olarak karşıyız. Bu ay içerisinde 210 gram ekmeğin fiyatını 5 lira yaparsak ve bugün 350 liradan aldığımız unun fiyatı değişmezse, biz bu 5 liralık tarifeyle uzun süre yol alırız. Nisan, hatta Mayıs ayına kadar zam konusunu gündemden çıkarırız. Fakat una zam gelirse, diğer önemli girdilerimiz elektrik, mazot, doğalgaz ve mayaya zam yapılırsa, Mart ayında yeniden zammı düşünebiliriz. Halkımızı mağdur etme taraftarı değiliz, mağdur etmeyiz. Ayrıca açgözlü de değiliz. Şu dönemde işimizi çevirecek bir pozisyonumuz olsun, Allah bereket versin, diyeceğiz.”

ATMACA: BİR ÇUVAL UN 465 LİRA OLDU
İzmirli fırıncılardan Hasan Atmaca ise mayanın 250 liradan 375 liraya çıktığını, özel fabrikaların un fiyatını 430 liradan 465 liraya çıkardığını belirterek, ekmeğe zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi. İki aylık ihtiyacı olan naylon poşet için 16 bin lira ödediğini belirten Atmaca, “Kağıt parası da uçtu. Fırında odun yakıyordum, doğalgaza geçtim. İlk ay 10 bin lira doğalgaz faturası gelmişti, bu kez 21 bin liralık fatura geldi. Odun yaksaydım, 14-15 bin lira öderdim. Her şeyin fiyatı arttı. Fırının yanması, üretimin devam etmesi için zamlı tarifeye geçmek şart oldu” ifadelerini kullandı.