İzmir'de 9-11 Eylül tarihleri arasında yapılacak Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi öncesinde 15-30 yaş aralığındaki gençleri bir araya getiren 1. İzmir Gençlik Çalıştayı başladı. Tarihi Havagazı Fabrikası'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde 'kültür' temasıyla yapılacak iki günlük çalıştayın açılışında konuşan Başkan Tunç Soyer, “İzmir, Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi'ne hazırlanıyor. 9-11 Eylül tarihleri arasında uluslararası bir zirveye ev sahipliği yapacağız. Bu önemli zirve öncesinde geleceğin dünyasını tarif etmek için İzmir'in gençlerinin değerli düşüncelerine başvurmak istedik ve bugün bu çalıştayda bir araya geldik. Bu buluşma, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı kararların gençlerin süzgecinden geçmesi açısından bir milat niteliğinde. Dahası bu çalıştay İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gençlerimizle birlikte karar alma yönündeki iradesini bir adım öteye taşıyacak. Şehrimizin gençlik yol haritasını belirleyecek” dedi.

Çalıştayın açılışına İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Genel Sekreter Dr. Buğra Gökçe, Büyükşehir bürokratları ve uzmanlar da katıldı.

“180 gencimizi sürdürülebilirlik uzmanı yapacağız”
Geleceğin dünyasında iklim krizinin önemli bir etkisi olacağını belirten Soyer, doğayla uyumlu bir kültür tarifi gerektiğini vurguladı. Birlemiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin tamamını İzmir’in 2020-2024 Stratejik Planı'yla uyumlu hale getirdiklerini söyleyen Soyer, “Başkanlığını yürütmekten gurur duyduğum Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm Ağımız ise 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini İzmir'in yerel gündemiyle uyumlaştıran benzersiz bir girişim. Bu ağ sayesinde yenilikçi bir çalışmaya imza attık. Henüz iş bulamamış üniversite mezunu gençlerimizi sürdürülebilirlik uzmanı olmaları için destekliyoruz. Sürdürülebilirlikle ilgili eğitim, seminer ve atölye çalışmalarına katılmalarını sağlıyor; özel sektör, sivil toplum ve kamu kuruluşlarında staj imkanı sunuyoruz. Hedefimiz 2021 sonuna kadar 180 gencimizi sürdürülebilirlik uzmanı yapmak. Bu projemizde gençlerimizin istihdamı ve gezegenimizin yaşatılması gibi ayrı ayrı görünen iki sorunu aynı anda ele almış ve çözüme ulaştırmış oluyoruz. Bugün açılışında bulunduğumuz Gençlik Çalıştayı'nın yapılmasında sürdürülebilirlik uzmanı olarak yetişen gençlerimizin çok büyük katkısı oldu” şeklinde konuştu.

Ortak akıl vurgusu
Çalıştayın Dünya Belediyeler Kültür Zirvesi'nin sonuçlarına çok önemli girdiler sağlayacağını belirten Soyer, “Kültürel dönüşüm tüm diğer dönüşümlerin yönünü belirliyor. Ortak akılla yönetilen, yaşayan toplumlarda başkasının acısını içinde duyabilen insanlar çıkarabilirsiniz. Kültür bu kadar hayati, hayatımızı bu kadar derinden etkileyen sonuçlar ortaya koyuyor. Kültür Zirvesi bütün bunların konuşulacağı ve tartışılacağı bir platform olacak. O nedenle bu toplantıdan çıkan sonuçlar da zirvede elimizi güçlendirecek ve onun içeriğini oluşturacak” dedi.

“Yanınızda olacağıma söz veriyorum”

Doğayla uyumlu kültürel dönüşümün önemini vurgulayan Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer dünya değişecekse bu değişim bir sabah uyandığımızda bir mucize gibi olmayacak. Dişimizle, tırnağımızla ve sabırla, bizlerin tek tek verdiği emeklerin birleşip taşmasıyla olacak. Bu nedenle değişimi hemen bugün kimseden icazet beklemeden başlatabiliriz. Koşullar ne olursa olsun kendinizi, ülkenizi ve yaşamı iyileştirebilirsiniz. Yeter ki, yeterince cesur ve kararlı olun. Bu şehrin belediye başkanı olduğum sürece koşulsuz ve şartsız yanınızda olacağıma bir kez daha söz veriyorum.”

Programda neler var?
Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi'nde yapılan çalıştayın ilk gününde 'Gönüllülük', 'Gençlik', 'Kültür ve Sürdürülebilirlik' konularında uzman kişiler tarafından sunumlar yapılacak. İkinci gün Haziran ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi'nde 'İklim Krizi ve Sürdürülebilirlik', 'COVİD-19 Deneyimiyle Dirençlilik', 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kültür', 'Kültürel Çeşitlilik, Eşitsizlikler ve Göç', 'Kültür, Turizm ve Miras', 'Yaratıcı Ekonomi, Sosyal Girişimcilik ve İstihdam' başlıklarında atölyeler olacak. 2 Eylül 2021 tarihinde ise İzmir Kent Tarihi Turu düzenlenecek, çalıştay katılımcıları Elhamra, Anafartalar Caddesi, Meserret Han, Havra Sokağı, Yıldız Sineması gibi önemli tarihi ve kültürel yerleri gezme fırsatı yakalayacak.