Türkiye'de tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs ile mücadele kapsamında yeni önlemler alınarak market, pazar yerleri ve toplu ulaşım araçları gibi insanların kalabalık olarak bulunduğu yerlerde maske kullanımı zorunlu hale getirildi. Maske takmayanlar hakkında ise cezai işlem uygulanacağı duyuruldu. Peki maske kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Yüz maskesi nedir?

Yüz maskeleri, hastalığın yayılmasını önlemek için kullanılan bir araçtır. Ayrıca diş, izolasyon, lazer, tıbbi, prosedür veya cerrahi maskeler olarak da adlandırılabilir. Yüz maskeleri, burnu ve ağzı kaplayan ve başının arkasında kulak halkaları, bağları veya bantları olan gevşek oturan maskelerdir.

Maskesini takma ve çıkarma

Tek kullanımlık yüz maskeleri bir kez kullanılmalı ve daha sonra çöp kutusuna atılmalıdır. Ayrıca maskeleri nemli olduklarında çıkarmalı ve değiştirmelisiniz.

Maskenin kullanımı ve saklanması ile ilgili ürün talimatlarını ve bir maskenin takılması ve çıkarılması ile ilgili prosedürleri daima uygulayın. Maskeyi takma ve çıkarma talimatları yoksa, aşağıdaki adımları izleyin.

Maske nasıl takılır?

  1. Maskeye dokunmadan önce ellerinizi sabun ve su veya el dezenfektanı ile temizleyin.

  2. Bir maskeyi kutudan çıkarın ve maskenin her iki tarafında belirgin bir yırtık veya delik olmadığından emin olun.

  3. Maskenin hangi tarafının üst olduğunu belirleyin. Maskenin sert bükülebilir bir kenarı olan tarafı üsttür ve burnunuzun şekline göre şekillenmesi amaçlanmıştır.

  4. Maskenin hangi tarafının ön olduğunu belirleyin. Maskenin renkli tarafı genellikle öndür ve beyaz taraf yüzünüze dokunurken sizden uzak durmalıdır.

  5. Kullandığınız maske türü için aşağıdaki talimatları izleyin.

    • Kulak halkaları ile Yüz Maskesi: Maskeyi kulak halkalarından tutun. Her kulağın etrafına bir halka yerleştirin.

    • Bağları olan Yüz Maskesi: Maskeyi burun seviyenize getirin ve bağları başınızın tepesine yerleştirin ve bir yay ile sabitleyin.

    • Bantlı Yüz Maskesi: Maskeyi burunluk veya maskenin üst kısmı parmak uçlarınızda olacak şekilde elinizde tutun ve kafa bantlarının ellerin altına serbestçe asılmasına izin verin. Maskeyi burun seviyenize getirin ve üst kayışı kafanızın tepesine dayanacak şekilde başınızın üzerine çekin. Alt kayışı boynunuzun ense kısmında kalacak şekilde başınızın üzerine çekin.

  6. Sert kenarı burnunuzun şekline göre kalıplayın veya sıkıştırın.

  7. Bağları olan bir yüz maskesi kullanıyorsanız: Daha sonra her iki elden biri olan alt bağları alın ve boynunuzun ense ucunda bir yay ile sabitleyin.

  8. Maskenin altını ağzınıza ve çenenize çekin.

Maske nasıl çıkarılır?

  1. Maskeye dokunmadan önce ellerinizi sabun ve su veya el dezenfektanı ile temizleyin. Maskenin önüne dokunmaktan kaçının. Maskenin önü kirlenmiştir. Sadece kulak halkalarına / bağlarına / bandına dokunun. Kullandığınız maske türü için aşağıdaki talimatları izleyin.

  2. Kulak halkalı Yüz Maskesi: Her iki kulak halkasını tutun ve maskeyi yavaşça kaldırın ve çıkarın.

  3. Bağları ile Yüz Maskesi: Önce alt yayı açın, sonra üst yayı çözün ve bağlar gevşettikçe maskeyi kendinizden uzağa çekin.

  4. Bantlı Yüz Maskesi: Önce alt kayışı başınızın üzerine kaldırın, sonra üst kayışı başınızın üzerine çekin.

  5. Maskeyi çöp kutusuna atın. Ellerinizi sabun ve su veya el dezenfektanı ile temizleyin.