Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bağlı olarak işçi statüsünde çalışanların maaşlarından her ay yüzde 3 oranında işsizlik fonu kesintisi yapılıyor. Söz konusu kesintinin yüzde 2'sini işveren yüzde 1'ini ise işçi karşılıyor. Fakat bir işyeri sahibi olanlar, Bağ-Kur'lu sayıldıkları için kendi adlarına bir kesinti yapılmamakla birlikte özellikle esnaf, yıllarca istihdam sağlayıp devlete vergisini aksatmayan kesimlere de işyerlerini kapatmaları halinde 'işsizlik maaşı' ödenmesini istedi. 

'BİZE NİYE YOK?'
Aynı zamanda kuaför olan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Osman Çapa, yanlarında çalışan personelin işsiz kaldığında devletten yaklaşık 10 ay boyunca işsizlik maaşı aldığını belirtti. Çapa, “İşsiz kardeşlerimiz devletten bu işsizlik maaşı alsın tabii ki biz bunu destekliyoruz ama işini kaybeden işverene maalesef hiçbir destek verilmiyor. Sorun ise işletme sahiplerinin Bağ-Kur'lu olması. Ama biz faal olduğumuz sürece yanımızda çalışan her bir personel için maaşının yüzde 2'si oranında işsizlik fonuna vergi ödüyoruz. İşçi kardeşlerimizden ise yüzde 1 oranında kesiliyor. İşverenlere de tıpkı işsiz kalan işçilere ödendiği gibi dükkanımızı kapattığımızda bizlere de maaş ödensin. Bu konuda yetkililerle konuşulup destek istenebilir” dedi.

'ANAYASA'YA DA AYKIRI'
İzmir Kahveciler Esnaf Odası İsmail Hakkı Kırdı da, işverenlerin yıllarca devlete vergi ödediğini ve onlarca kişiye istihdam sağladığını hatırlatarak, “Ülke ekonomisine uzun süre katkıda bulunmuş, iş vermiş, KDV ve diğer vergilerini ödemiş esnafımız zaman içinde yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle işletmesini kapatmak zorunda kalıyor. Çıkardığı işçiler belli bir süre devletten İşsizlik Fonu kapsamında maaş alıyor ama bunca katkıda bulunmuş olan işveren hiçbir şeyden faydalanamıyor” diye konuştu. İşçiye ödenen fakat işverene ödenmeyen işsizlik maaşının Anayasa'nın eşitlik ilkesine de aykırı olduğunun altını çizen Kırdı, “Bir iş kapsamında işçi ile yine aynı işi yapan işveren ayırt edilmemeli ve o maaştan işverenler de dükkanını kapattığında faydalanmalı” ifadelerini kullandı. 

'BOŞ CEPLE EVE GİDİYOR'
Yardımlar kapsamında işçi ile işverenin ayırt edilmemesi gerektiğinin altını çizen İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mustafa Güvenli de, “Nasıl ki işçiler, işsiz kaldığında bu maaşı alabiliyorsa biz de alabilmeliyiz. Bir kişi de çalıştırsan 20 kişi de çalıştırsan bu ülkeye hizmet ediyor ve katma değer sağlıyorsun ama işini kapatıp zor günler yaşayan işveren ne yazık ki devleti yanında göremiyor. İşverenler altın yumurtlayan tavuk gibi görülüyor fakat kepenk indiğinde kimse yüzünüze bakmıyor” dedi. İşverenin asgari ücret zammı sonrası yanında çalışan sayısını azaltacağını belirten Güvenli, “Zaten her ay ortalama 10-15 civarında oda üyemiz işyerini kapatıyor. Bu arkadaşlarımızın hiç bir geliri yok, aksine borçlarını nasıl ödeyeceklerini düşünerek boş ceple evlerine gidiyor. İnşallah esnafımıza da bu olanak sağlanır” diye konuştu. Murat ERVİN


2568 TL'DEN BAŞLIYOR
İşsizlik maaşı alabilmek için çalışanın 4a yani işçi statüsünde görev yapıyor olması ve son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekiyor. Prim gün sayısına göre 6 ay ila 10 ay arasında işsizlik maaşı ödeniyor. İşçiye bu süre içinde çalışırken aldığı maaşa göre 2 bin 568 TL ila 5 bin 137 TL arasında değişen oranda ödeme yapılıyor.