Esnafın kutlama ve şenlikler düzenlediği Ahilik Haftası, tüm yurtta olduğu gibi İzmir'de de törenler ve renkli etkinlikler kutlanıyor. Konak'ta Saat Kulesi çevresine kurulan ve eski-yeni mesleklerin tanıtıldığı Ahi Çarşısı, Muhteşem Yüzyıl dizisindeki Şeker Ağa rolü ile tanınan Yüksel Ünal ile Bizimkiler dizisinin Galip’i Mehmet Gülerbaşlı’nın da rol aldığı Şed Kuşatma Töreni’nin tiyatral sunumu vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Etkinlik boyunca ziyaretçilere lokma, şerbet, macun ve pilav dağıtıldı, çocuklara Ahi balonları şişirildi. Şed Kuşanma töreni öncesinde Ahilik Felsefesi’nin anlatıldığı tiyatro gösterimi yapıldı. Ardından Yılın Ahi’si lokantacı İbrahim Çelik’e, Yılın Kalfası oto tamircisi Burhan Ceylaner’e ve Yılın Çırağı kuyumcu Tolga Aksoy’a protokol üyeleri 'şedleri' kuşandı ve özel kıyafetleri giydirildi.

ESNAF GELENEĞİ

Düzenlenen törende konuşan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, farkındalık yaratan etkinliklerle Ahilik Haftası’nda yaşadıkları coşkuyu İzmirlilerle paylaşmak istediklerini söyledi. Ahilik'in sanatın, ticaretin ve mesleğin güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öğütleyen bir esnaf geleneği olduğuna dikkat çeken Mutlu, “Bu gelenek; kaliteli üretimi, tüketiciye saygıyı ve dayanışmayı öngörür. Ahilik, içinde bulunduğumuz çağda unuttuğumuz, ama sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan bir esnaf geleneğidir" diye konuştu. İESOB Onursal Başkanı Mehmet Ali Susam da, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Vali Vekili Hulusi Doğan katılımcıları selamlayarak, Ahilik Haftası ve esnaf sanatkarlar hakkında düşüncelerini dile getirdi.

'TAM KADRO' KUTLAMA

Etkinlik ve törenlerde İzmirli esnaf sanatkarları Vali Vekili Hulusi Doğan, Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik, İzmir Milletvekili Musavvat Dervişoğlu, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, EGEV Başkanı ve İESOB Onursal Başkanı Mehmet Ali Susam, Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, İzmir Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, MHP İl Başkanı Veysel Şahin, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi Umdular, İŞKUR İl Müdürü Kadri Kabak, İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ömer Alanlı, Ticaret İl Müdürü Çağrı Ergünen ve Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin yalnız bırakmadılar.