ÖZEL/ Didar DEMİRCİ/ İzmir Atatürk Lisesi’nin spor salonunun ve konferans salonunun bulunduğu ek bina, 30 Ekim 2020 depreminde hasar almıştı. Edindiğimiz bilgilere göre 4 Kasım 2022’de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremde de orta hasarlı olarak tespit edilen ve bugün tedbir amaçlı kullanılmayan ek binanın güçlendirme ve restorasyon çalışması için bu ay sonuna ihaleye çıkılması bekleniyor. İzmir Valiliği tarafından projesi hazır olan ancak resmi prosedürler gereği inşaat ihalesine bir türlü çıkılamayan tarihi liseye ilişkin İzmir Atatürk Lisesi Vakfı Başkanı İhsan Tutum, gazetemize konuştu.

‘5 YILDIR BEKLİYORUZ’

Vakıf olarak 5 yıldır okulun restorasyonu ve güçlendirilmesi için uğraştıklarını belirten Tutum, “Bunun için ben birçok kuruma,Türkiye’de iyi bilinen yerlere başvuruda bulundum. Ancak maliyetli bir iş olduğu için hiçbirisinden olumlu cevap alamadık” dedi. Tutum, “Öncelikle spor salonu ve konferans salonunun olduğu ek binanın restorasyon projesi ihale edildi. O restorasyon projesi ilerledi. Anıtlar kurulundan iki defa inceleme yapıldı. O hazırlanan proje tam ihaleye çıkma aşamasındayken ben bir sohbet esnasında o dairedeki arkadaşlara dedim ki, bizim ana binamızın da çatısında, yangın sistemi ile elektrik sisteminde ve koridorlarda çöküntüler var. Bunları da yapabilir miyiz? Bunun üzerine yeniden bir düzenleme yapıldı” diye konuştu. Ek bina ile ilgili sürecin uzun sürdüğüne ve o süreçte de deprem olduğuna dikkat çeken Tutum, “Deprem olduğunda bizim o ek bina pencerelerin alt seviyesinden kırıldı. Ve aşağıdan baktığınızda makaslar binadan kurtuldu. Onun için süratle yeni bir restoratör mimar arkadaşın yardımıyla aile birliğimizden sağlanan maddi kaynakla o bütün eklentiyi askıya aldırdık. Bu çok önemli bir şey çünkü o çatı makasları bir kere çökerse bir daha yaptırmanız mümkün değil, çok değerli. Allahtan bizim zamanında ek bina restorasyonu ihalesini durdurmuşuz çünkü o bitmiş olacaktı bizim o yaptığımız bütün masraf havaya gitmiş olacaktı” sözlerini kaydetti.

‘ORİJİNALLİĞİ BOZULMUŞ’

Tarihi lisenin ilk binasının 1905 yılında inşa edildiğini, orta hasarlı olan ve bugün spor salonu ve konferans salonu olarak kullanılan ek binanın da 1933 yılında inşa edildiğini aktaran Tutum, “Ek bina ilk yapıldığında tamamı spor salonuydu. Sonra ihtiyaçtan dolayı bir kısmı konferans salonu olarak yapılmış. Ancak o konferans salonu büyük zorluklarla yapılmış ve o sırada spor salonunun orijinalliği bozulmuş. Zeminine filan dolgu yapılmış. O eklentinin tamamının restorasyonu yapılarak orijinal haline yönelik zemini ve ana yapıyı koruyarak yeniden restore edilecek. Bunun için konferans salonu da baştan tasarlandı” dedi.

PROJE HAZIR, İHALEYE ÇIKILACAK

Ana binanın ve ek binanın restorasyon ve güçlendirme projelerinin hazır olduğunu, Anıtlar Kurulu’ndan ve Konak Belediyesi’nden gerekli izinleri aldıklarını açıklayan Tutum, projenin tamamlandığını dile getirerek, “Bize, kasımın sonunda muhtemelen aralık başında sayın Valimizin bilgisinde ihaleye çıkılacağı söylendi. Eğitimi engellemeden etaplı olacak şekilde çalışmalar başlayacağını varsayıyoruz. Valilik ve okul idaresi olarak bunu tamamlamanın peşindeyiz. Biz eğitim vakfı olarak 5 sene peşinden koştuk ama sonunda ihale yapılacak aşamaya geldik. Parası bile ayrılmış, bütçe sıkıntısı olmadığı söylendi. İl Milli Eğitim Müdürümüz de bir sıkıntı olmadığını söylediler, onlar da bize destek oluyor” dedi. Öte yandan okulun İzmir’in tarihi eserleri arasında olduğunu vurgulayan Tutum, “Bütün amacımız gelecek nesillere bırakabilmek. O okulda okuyan herkes o ana binada eğitim almak istiyor, o havayı koklamak istiyor” mesajını verdi.