Özel/Gökçe ADAR
30 Ekim 2020 Cuma günü İzmir'de meydana gelen 6.9'luk depremde, Bayraklı Osmangazi Mahallesi'nde bulunan Yılmaz Erbek Apartmanı'nın yıkılma nedeni hafızalara kazınan söylemler arasında yer almıştı. Yıkılan apartmanın zemin katında bulunan büyük zincir market şubesinin yapılması için apartmandaki kolonların yıllar önce kesildiği iddia edilmiş, binanın yıkılmasının en büyük sebebinin ise bu kolon kesimi olduğu ileri sürülmüştü. Depremden sonra diğer binalarda olduğu gibi Yılmaz Erbek Apartmanı alanında da yeni konut projesi tamamlanmış, konut alanı 5+1 olarak açıklanmıştı. Yeni konutun inşaatı tamamlandıktan sonra, apartman sakinlerini şaşkına çevirecek bir olay yaşanmıştı.



Apartmanın zemin katında bulunan dairelerin duvarları, büyük zincir market şubesinin yeniden açılması için yıkılmıştı. Konuyu gazetemizin gündeme getirmesi sonrası, duvar yıkılması kentin gündemine oturmuştu.

HİZMETE AÇILDI
Duvarların yıkılmasıyla, tedirgin olduklarını ifade eden bir grup apartman sakini ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’ne şikayet dilekçesi yazdı. Vatandaşın şikayetine Bakanlık ‘Yapılan şikayette kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi’ şeklinde cevap verdi. Bu sonuca da itiraz eden vatandaşlar, sürecin sonuçlanmasını beklerken, Yılmaz Erbek Apartmanı’nın altına büyük zincir marketin şubesi yeniden hizmete açıldı. Yetkililerin ise vatandaşlara, “Marketin, sözleşmesi devam ediyor, aynı yere tekrar geri döndü. Mahkemeye gelen raporlarda hiç bir şekilde kolon kesildiğine dair ya da market tadilatlarının binanın yıkılmasına etkisi olduğuna dair bir sonuç çıkmadı” dediği ileri sürüldü.

EVLERİNE TAŞINDILAR
İnşaat tamamlandıktan sonra dairelerin kura çekimleri yapılan Yılmaz Erbek Apartmanı sakinleri daireleri belli olduktan sonra çareyi evlerine yerleşmekte buldu. Kura çekimleri öncesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileriyle görüşen apartman sakinlerine, “Kimse zemin kat istemiyor, bu sebeple bari ticari alanları koruyalım vatandaşı mağdur etmeyelim diye dükkana çevirdik” dediği iddia edildi. İsmini vermek istemeyen bir apartman sakini, “Yapacak bir şeyimiz yok, bize başka çare bırakmadılar. Yetkililer ile görüştük, apartmana bir etkisinin olmayacağını söylediler. Biz de dairemize yerleştik” ifadelerini kullandı. Öte yandan, hizmete açılan zincir marketin mülk sahibinin, apartmanın inşaatını yapan müteahhidin kardeşi olduğu da iddia edilmişti.



Kahraman: Daire dükkana çevrilemez
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, olası bir depremde binanın yeniden aynı yıkımla karşılaşabileceği ihtimalini vurgulayarak, duvar yıkımının deprem yönetmeliğine aykırı olduğunu hatırlattı. Kahraman, “Deprem Yönetmeliği'nde, 'B1 – Komşu Katlar Arası Dayanım Düzensizliği (Zayıf Kat): Betonarme binalarda, birbirine dik iki deprem doğrultusunun herhangi birinde, herhangi bir kattaki toplam etkili kesme alanı’nın, bir üst kattaki toplam etkili kesme alanı’na oranı olarak tanımlanan Dayanım Düzensizliği Katsayısı 0.80’den küçük olması durumu' şeklinde bir ifade yer alıyor. Bu, şu demek; zemin katta yapılacak duvarlar, üst katta yapılacak duvar oranı 0.80'den küçük olamaz. Yani bu, siz o duvarı yıkamazsınız demek. Bir daire altındaki bina dükkana çeviremezsiniz demek” ifadelerini kullandı.