Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu tarafından her hafta yapılan "TTB Pandemi Bültenleri"nin 12'ncisi toplantısı "Pandemide neredeyiz ne yapmalıyız" başlığıyla çevrimiçi olarak düzenlendi. 
 
Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hakan Erbay, Türkiye’de olağandışı durumların yol açtığı sağlık sorunlarının arttığını ve olağandışı durumlarda salgın önlemlerinin uygulanmasında zorluklar ortaya çıktığını belirtti. 
 
Erbay, yangınların neden olduğu hava kirliliğinin Covid-19 vakaları ve ölümlerinin arttırdığına dair çalışma yapıldığını ve bu çalışmaya göre vaka sayılarının yüzde 11.7, ölümlerde ise yüzde 8.4 artış yaşandığını aktardı.
 
AKDENİZ’E AİT VERİ YOK
 
Akdeniz havzasında çıkan yangınlar sonrasında Covid-19 vaka sayıları ile ilgili herhangi bir ölçüm yapılıp yapılmadığının belirsiz olduğunu söyleyen Erbay, “Ölçüm yapılmış olsa bile yapılan ölçümlerin paylaşılmaması, gereken uyarıların yapılmaması, yangınlar konusunda da Covid-19 salgınında olduğu gibi iktidarın halk sağlığını öncelemediğini gösteriyor” diye konuştu.
 
Türkiye’de iktidarın salgın ile ilgili verileri paylaşmama ısrarının açıkça görüldüğünü ekleyen Erbay, “Bunun yanı sıra salgının önemi ve boyutu ile ilgili gerçekçi olmayan açıklamaları, sürece toplumun tüm bileşenlerini katmakta ve toplumda kaçınılmaz olarak sorunun ciddiyetine uygun tutum almakta aksaklıklara yol açmaktadır” dedi.
 
YANILTICI VE İYİMSER TABLO
 
Erbay, Covid-19 ile ilgili paylaşılan bilgilerin sürekli değişmesinin, “Çok başarılı bir filyasyon” uygulaması iddialarının ve toplumda gerçek temaslı bildirimlerinin yapılmamasının, salgının belirsiz gidişatına temel hazırladığını vurguladı. 
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlar ile kafa karışıklığı yarattığını belirten Erbay, “Sağlık Bakanı hakikati bükerek toplumu yanıltmaya devam etmektedir. ‘Salgın hastalığa karşı karar verip ilk doz aşısını olanlar yüzde 75’in üzerinde. Haritada bir şehrimiz daha mavi. Düşük riskli il sayımız 6’ya yükseldi’ gibi ifadeler gerçeklikten uzak ve yanıltıcı iyimser tablo çizmektedir” ifadelerini kullandı.
 
EĞİTİM HAKKI İHLALİ
 
Okulların açılması için belirlenen tarihe az zaman kaldığına dikkati çeken Erbay, “Sürekli değişen kararlarla aşılamanın geciktirilmesi, maalesef bu salgın süresinde okullarını en uzun süreli kapalı tutan ülkelerden biri olarak çocuklarımızın eğitim hakkını ihlalinin devam edeceği kaygısı oluşturmaktadır” diye belirtti. 
 
Erbay, “Sağlık Bakanı Koca aşılama verilerinin tümünü paylaşmadığı gibi 3’üncü doz aşıyla ilgili verilerin paylaşımında bir başka hakikat bükücü açıklamalarla karşımıza çıktı” dedi.
 
Bakan Koca’nın “En az iki doz aşı olmayan bağışıklık elde edemiyor. Bu konuda bilimsel araştırmaları tamamladık” sözlerini hatırlatan Erbay, tüm verilerin şeffaf olarak paylaşılmadan atılan iddiaların ‘yararlılık ilkesini’ çiğnediğini kaydetti.
 
YURTTAŞLARA ÇAĞRI
 
Erbay, 1-7 Temmuz tarihleri arasında 34 bin 271 olarak hesaplanan vakaların, 10-16 Temmuz arasında 154 bin 545’e yükseldiği bilgisini vererek, “Aşılamanın önemine işaret eden bu veriler, iktidarın gereken önlemleri almaktan kaçınma davranışı, rehavet yaratan gerçek dışı, sürekli değişen ve çelişen açıklamalarla yaratılan aşı tereddüdünün ne denli tehlikeli olduğunu ve bir yaşam hakkı ihlali ile de karşı karşıya kaldığımızı göstermektedir”  şeklinde konuştu.