Haber/ Didar DEMİRCİ

Tüm Yerel Sen Genel Merkez Yönetiminin 10 Eylül 2020 tarihinde İzmir 1 Nolu Şubenin iki ayrı şube olarak bölüneceği kararını aldığını ve üçüncü bir şube kurduğunu dile getiren İzmir 1 Nolu Şube Yönetimi, basına ve kamuoyuna yaptığı açıklamada, ‘sendika tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir ihanet’ olarak tanımlayarak, 1 Nolu Şubenin tüm yönetim kadrosunun topyekün istifa ettiğini duyurdu.

Tüm Yerel Sen İzmir 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu adına zafer Güner’in okuduğu basın açıklamsında şu ifadelere yer verildi:

“Sendika genel merkez yönetimi, 10 Eylül 2020 tarihinde, eşi benzeri görülmemiş bir karara imza atarak, İzmir 1 nolu şubemizi ikiye bölmüş ve üçüncü bir şube kurmuştur. Bu karar, şubemizi kapatmakla eşdeğerdir. 6 ay önce gerçekleşen genel merkez genel kurulunda, 'şube açma ve kapama yetkisi'ni genel merkeze veren tüzük maddesi, tüm itirazlara rağmen oy çokluğuyla kabul edilmiş, itirazlarımız üzerine kürsüye çıkarak açıklama yapma ihtiyacı duyan ve şu anda genel başkanlık makamını işgal eden kişi, "şube kapatacak kadar hain olmadıklarını" konuşmasında dile getirmiştir. Şimdi soruyoruz! Bir şubeyi kapatmak amacıyla bölmeniz, sendikal mücadeleye ihanetten başka ne anlama gelmektedir?”

‘Seçimi kaybedenlere koltuk yaratıyorlar’

Şubenin bölüneceği kararının 16 Eylül’de kargoyla geldiğini dile getiren Güner, “Bu bile, alınan kararın ne denli sinsice olduğunu ortaya koymaktadır. Gerekçesiz ve hiçbir dayanağı olmayan bir kararla, var olan şubeyi ikiye bölmek, seçimle yıkamadıkları bir yönetime, atama bir yönetimle darbe vurmaktan ve seçimi kaybedenlere koltuk yaratmaktan başka bir şey değildir. Genel kuruldan sonra en yetkili organ olan Başkanlar Kurulu'nda dahi bu karar değerlendirilmemiş, açıkça tüm örgütten gizlenmiştir. Böylesine önemli bir karar ne o şubenin üyesiyle ne de yönetimiyle paylaşılmamış, telefonla bile bilgi verilmemiştir. Kararı alan genel merkez, aldığı kararın arkasına duramayacak kadar acizlik ve korkaklık içerisindedir” ifadelerini kullandı.

‘Üye kaybına neden olacaktır’

İzmir 1 Nolu şubenin görev alanlarına değinen Güner, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU ve ESHOT ile güneyde kalan, merkez dışındaki ilçe belediyeleri görev alnımızdaydı. Üçüncü şubenin kurulmasıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi bu görev alanlarından çıkartılmıştır. Şu anda İzmir 1 Nolu Şube, yalnızca ESHOT ve İZSU ile belirttiğimiz ilçe belediyelerinden sorumlu olacak, mevcut gücü bölünecektir” diye konuştu. Güner, alınan kararın antidemokratik olduğunu vurgulayarak, “-Ben yaptım oldu- anlayışı ne yazık ki bugün, genel merkez yöneticilerine de sirayet etmiştir. Bu yanlışa dur demek, sadece İzmir 1 Nolu Şubenin değil, bu zihniyet sonucu yarın aynı duruma düşecek tüm şubelerin tarihi sorumluluğu ve görevidir. Buradan kendilerine sesleniyoruz; seçilmiş şube yönetimlerine sorulmadan, fikirleri ve onayları alınmadan, şubeler ikiye ya da üçe bölünebilir mi? Üyelerin iradesi sonucu, seçimle göreve gelmiş bir şubeyi tasfiye etmek, karar hemen şimdi düzeltilmediği takdirde kişilere değil Tüm Yerel Sen'e zarar verecektir. Bu tahribatı düzeltmek, uzun yıllar alacaktır. Çünkü emekçiler kişileri değil, sendikamızı yargılayacaktır” diye konuştu.