HABER/ Didar DEMİRCİ - Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak’ın ev sahipliğinde, basın mensupları Selçuk’ta Nar ve Ayva hasadına katıldı. Hasada ayrıca İzmir İl Tarım Müdür Yardımcısı Fatih Kılıç ve Selçuk İlçe Kaymakamı Ekrem İnci de katıldı. Hasat öncesi ayva ve nar üretimiyle ilgili bilgiler veren Başkan Uçak, “Ayva üretiminde yıllık 200 bin ton üretim ile Türkiye 1’inci sırada yer almaktadır. Dünya ayva üretiminin yüzde 24’ü Türkiye’de gerçekleşmektedir. Nar üretiminde 500 bin tonun üzerinde üretim ile Türkiye 4’üncü sırada yer almaktadır” dedi. 

YAŞ MEYVENİN YÜZDE 10’U İHRAÇ EDİLİYOR
Hasat öncesi ayva ve narın dışında yaş meyve sebze üretimi ve ihracatı hakkında bilgi veren Uçak, Türkiye’de üretilen 20 milyon ton sebze meyvenin yüzde 10’luk kısmının ihraç edildiğini belirtti. Uçak, “Ülkemizde üretilen 50 milyon ton meyve sebzenin yüzde 10’luk bölümü ihracata gitmektedir. Dünyada kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde birinci konumdayız. Vişne, salatalık, kavun ve karpuz üretiminde 2.sırada, Elma, biber, mandalina ve domates üretiminde 3.sırada bulunuyoruz. Meyve sebze üretiminde ilk 5’te olduğumuz toplam 15 ürün bulunmaktadır. Ayva üretiminde yıllık 200 bin ton üretim ile Türkiye 1.sırada yer almaktadır. Dünya ayva üretiminin yüzde 24’ü Türkiye’de gerçekleşmektedir. Nar üretiminde 500 bin tonun üzerinde üretim ile Türkiye 4.sırada yer almaktadır. Ayva ihracatında Türkiye Dünyada 1.sırada yer almaktadır. Türkiye’nin ayva ihracatı dünya ayva ihracatının 43’ünü oluşturmaktadır. Türkiye 2021 yılında 17.7 milyon dolar ayva ihracatı gerçekleştirmiştir. Ayva ihracatımızda ilk 3 sırayı Rusya, Almanya ve Hollanda almaktadır. Türkiye 2021 yılında 132 milyon dolar nar ihracatı gerçekleştirmiştir. 2022 yılında şu ana kadar 76 milyon dolarlık nar, 10 milyon dolarlık ayva ihracatı gerçekleşti. Nar ihracatımızda ilk 3 sırayı Rusya, Irak ve Almanya almaktadır” açıklamalarını kaydetti. 

KAYIPLARI EN AZA İNDİRİYORUZ
Selçuk bölgesinde yürütülen projelerle ilgili de bilgi veren Uçak, “Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak Selçuk bölgesinde şu anda 2 proje yürütüyoruz. Ege Üniversitesi ile yürüttüğümüz Meyve Kayıplarının Belirlenmesi projesi ile narın hasat ve depolama sürecinde yaşanan kayıpları tespit edip en aza indirmeyi planlıyoruz. Yine İzmir İl Tarım Müdürlüğü ile yürüttüğümüz İyi Tarım Projesi ile belirlediğimiz 100 üreticiye eğitimler vererek sertifika almalarını sağlayacağız” dedi. 

İHRACATA DAYALI ÜRETİM
İzmir İl Tarım Müdür Yardımcısı Fatih Kılıç, Selçuk’un ihracata dayalı üretim yapan bir bölge olduğuna dikkat çekerek, “Biz beraber hareket etmeye çalışıyoruz. Selçuk, ihracata dayalı bir üretim yapan bölge. 2006’da göreve başladığımda burada 1 soğuk hava deposu vardı, daha sonra arttıkça bunun ihracata yaptığı katkıyı gördük. İhracata dayalı çalıştığımız için önemli olan kendi mevzuatımız değil göndereceğimiz ülkenin kriterlerine göre üretim yapmak. Biz bu konuda üreticilerimizi şimdiden uyarıyoruz” dedi.

ÇİFTÇİNİN ÖNÜNÜ AÇMAK LAZIM
Selçuk’ta 1 metre kare toprağı boş bırakmadıklarını ifade eden Selçuk İlçe Kaymakamı Ekrem İnci de “Bir metrekare toprağı bile boş bırakmayan çiftçi topluluğu var burada. Onların önünü açmak lazım. Burada yapılan sulamalarla kalıntı çıkmaması önemli. Bir önemli şey de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından yapılan yaklaşık 35 milyon değerinde laboratuvar ile birlikte tüm ihracatçılarımız analizlerini burada yaptıracak. Resmi olarak tahlilleri de bugün başladı. Dolayısıyla biz burada çiftçinin yanındayız” diye konuştu.