Uzman öğretmenlik sınav yerleri ne zaman açıklanacak? Uzman öğretmenlik sınav belgelerinin açıklanmasının ardından sınav yerleri de belli olmuş olacak. Hatırlanacağı gibi Anayasa Mahkemesi Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı maddelerinin iptaline yönelik açılan davada görüşmeyi erteleme kararı aldı. Peki, uzman öğretmenlik sınavı ne zaman açıklanacak? İşte merak edilen sorunun cevabı... 

UZMAN ÖĞRETMENLİK VE BAŞÖĞRETMENLİK SINAV TAKVİMİ

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Öğretmenlik Kariyer Basamakları kıalvuzu yayımlanmıştı. Kılavuza göre uzman ve başöğretmenlik sınavı 19 Kasım günü uygulanacak. Saat 10:00'da başlayacak ve 100 soru sorulacak sınava girecek adayların ilanı 1 Kasım günü yapılacak. 

UZMAN ÖĞRETMENLİK SINAV YERLERİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Sınava giriş belgesi 14 Kasım Pazartesi yani bugün www.meb.gov.tr adresinden yayımlanacak. Sınav giriş belgesinin yayınlanmasının ardından sınav giriş yerleri de belli olacak.

Sınav sonuçları ise 12 Aralık 2022 tarihinde erişime sunulacak.

Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı soru ve cevapları 19 Kasım 2022 tarihinde http://www.meb.gov.tr ve/veya http://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinden yayımlanacaktır. 

Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde oluşturulan eğitim kurulu kararıyla belirlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'na yazılı sınava başvuru tarihinin son günü itibarıyla adaylık dâhil öğretmenlikte on yıl hizmeti bulunan öğretmenlerin, Başöğretmenlik Eğitim Programı'na ise yazılı sınava başvuru tarihinin son günü itibarıyla uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan uzman öğretmenlerin başvuruda bulunabilecekleri öngörüldü. 

Uzman ve başöğretmen unvanları için başvuruda bulunacak öğretmenlerde/uzman öğretmenlerde aranan şartlardan biri olan mesleki gelişim çalışmaları, Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumları ve özel öğretim kurumlarında görev yapan tüm branş/alan öğretmenlerinin her bir alandaki görevlerden en az birini yapabilecekleri şekilde "Eğitim Öğretim ve Rehberlik Çalışmaları, Yönetime Katılım ve Araştırma ile Geliştirme Çalışmaları" olmak üzere üç çalışma alanı olarak belirlendi. 

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî eğitim kurumları ve özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmen/uzman öğretmenlerden uzman öğretmen/başöğretmen unvanı için başvuruda bulunacakların üç çalışma alanı olarak belirlenen mesleki gelişim çalışmalarını tamamlayabilmeleri için çalışma alanlarının en az ikisinden birer çalışma yapmaları gerekiyor. 

UZMAN ÖĞRETMENLİK SINAVI KONU DAĞILIMI VE SORU SAYISI 

Öğrenme ve Öğretme Süreçleri - 15

Ölçme ve Değerlendirme - 12

Özel Eğitim ve Rehberlik - 15

Eğitim Araştırmaları ve AR-GE Çalışmaları - 10

Eğitimde Kapsayıcılık - 12

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği - 10

Sosyal Etkileşim ve İletişim - 10

Dijital Yetkinlik - 8

Güvenli Okul ve Okul Güvenliği - 8

BAŞÖĞRETMENLİK SINAVI KONU DAĞILIMI VE SORU SAYISI 

Öğrenme ve Öğretme Süreçleri - 12

Ölçme ve Değerlendirme - 8

Özel Eğitim ve Rehberlik - 12

Eğitim Araştırmaları ve AR-GE Çalışmaları - 7

Eğitimde Kapsayıcılık - 8

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği - 7

Sosyal Etkileşim ve İletişim- 7

Dijital Yetkinlik - 6

Güvenli Okul ve Okul Güvenliği - 6

Okul Geliştirme ve Liderlik - 15

Sosyal Duygusal Öğrenme Becerilerinin Geliştirilmesi - 6

Bilişsel Düşünme Becerileri - 6