Haber/ Kardelen BUĞDAY

Haziran ayında hizmete başlayan Adalet Aracı, İzmir Enternasyonal Fuarı’nda da halkla buluştu. İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen Adalet Aracı, Limontepe ve Lale Mahallesi’nden sonra İzmir Fuar’ında hizmet veriyor. Adalet Aracı’na ilişkin bilgiler İzmir Barosu avukatları ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından aracı ziyaret eden tüm ziyaretçilerle paylaşılıyor.

Sosyal adaletsizliğin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşların adalete erişimi için hukuki destek sağlamayı amaçlayan projede kadın hakları, şiddet, çocuk ve mülteci konularına öncelik veriliyor. Adalet İçin Adli Yardım Aracı’nın İzmir Enternasyonal Fuarı’ndaki çalışmalarına katılan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, İzmir’i insan hakları başkenti haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu proje yurttaşın adalete ulaşabilmesi için geliştirilmiş bir proje. Projeden yararlanmak isteyenler için belirli kriterlerimiz var. Öncelikle maddi imkanları kısıtlı olan ve hukuki konularda hangi yolu izleyeceğini bilmeyen yurttaşlara hizmet veriyoruz. Bu projedeki en temel amaç adalete erişimdeki engelleri kaldırmak” dedi.

DERHAL HAREKETE GEÇİLMELİ

Hukuki süreçlerde doğru adımların hızlı bir biçimde atılması gerektiğini vurgulayan Yücel, şu ifadeleri ekledi: “Bu araçta temel hizmetlerimiz belirli başlıklar üzerinde kuruldu. Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, LGBTİ bireyler ve bunun yanında mültecilerle ilgili ihlaller söz konusuysa hukuki destek talebi bu aracın içinde alıp, gerekli başvuruları hızlı bir biçimde yapıyoruz. Çünkü bahsettiğimiz bu konular bir yandan dezavantajlı grupları ilgilendiren öbür yandan da derhal harekete geçilmesi, koruma tedbirlerinin ve birtakım kararların alınması gereken alanlar. Eğer zamana yayarsanız hak kaybına yol açabilir. Bu sebeple hızlı bir şekilde avukat görevlendirmesini, hukuki yardımın yurttaşa ulaşmasını sağlıyoruz.”

BAŞKA YOLU YOK

Adli yardım hizmetine ihtiyaç duyup başvuru konusunda tereddüt yaşayan vatandaşlara seslenen İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel “İzmir Barosu’nun 12 bin avukatı var. 3 bin civarında avukat da adli yardımda görev yapıyor. Korkmayın, susmayın, bildirin. Sorunları çözmenin başka yolu yok. Adaletin yerini bulması için verilen mücadelede yurttaşın yanındayız” dedi. Kardelen BUĞDAY

Adalet İçin Adli Yardım Aracı nedir?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Türkiye’de ilk defa bir yerel yönetimin, maddi olanağı bulunmayan vatandaşlara yönelik, tüm kent hizmetlerine eşit ve adil erişimin sağlanabilmesi amacıyla şehrin merkezine uzak ve sosyal adaletsizliğin yoğun olduğu bölgelerde adalete erişim için doğrudan hukuki destek sağladığı hizmetin adıdır.