James Webb Uzay Teleskobu, uzay gözlemleri alanında en gelişmiş aletlerden biri olarak kabul ediliyor ve son verilere göre, dev bir gezegen olan K2-18b'nin yüzeyinde suyun varlığına dair önemli kanıtlar sunuyor.

Potansiyel Yaşamın İzleri

K2-18b, soğuk cüce yıldız K2-18'in yakınında bulunuyor ve yıldızın yaşam için uygun bölgesinde yer alıyor. Ayrıca, Dünya'nın 8.6 katı kadar kütleye sahip. Teleskop gözlemleri, gezegenin atmosferinde bol miktarda metan ve karbon dioksit bulunduğunu gösteriyor.

Karbonun Rolü

Bu karbon içeren moleküllerin varlığı, hidrojenle zengin bir atmosferi işaret edebilir ki bu da bir okyanus dünyasını çevreleyen bir atmosfer olabilir. Karbon, Dünya üzerinde yaşam formlarının temel yapı taşı olarak kabul edilir.

Yaşam İçin İlginç Bir Molekül

Bu yeni keşif aynı zamanda dimetil sülfid adı verilen çok özel bir molekülün varlığını işaret ediyor olabilir. NASA'ya göre, Dünya'da dimetil sülfid sadece yaşam tarafından üretilir ve bu molekülün çoğu okyanuslardaki fitoplanktonlardan yayılır.

Henüz Kesin Sonuçlar Yok

Astronom Nikku Madhusudhan'a göre, K2-18b'nin yaşam barındırdığını kesin bir şekilde söylemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Ancak bu yeni kanıtlar, bilim insanlarının K2-18b gibi exoplanetleri anlama çabalarını genişletiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ