Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finansal stratejilerde önemli bir adım atarak Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına yönelik düzenlemeleri geri çekme kararı aldı. TCMB'nin Resmi Gazete'de yayımlanan tebliği ile birlikte, 3.36 trilyon lira tutarındaki KKM hesapları için getirilen düzenlemeler, liralaşma stratejisinin bir parçası olarak kaldırıldı. Bu gelişmeyle birlikte, KKM hesaplarından TL vadeli mevduata dönüşüm hedefi de devreye alındı.
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Kur Korumalı Mevduat hesaplarının azaltılması amacıyla KKM'den TL mevduata geçişin sağlanmasının ve TL vadeli mevduatın desteklenmesinin, makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlamayı hedeflediği vurgulandı. Bu strateji doğrultusunda, kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplarına geçişin teşvik edilmesi ve kur korumalı hesapların belli oranlarda yenilenmesinin hedeflendiği belirtildi.
Önde gelen bankacılık sektörü kaynakları, TCMB'nin bu adımının finansal piyasalarda nasıl bir etki yaratacağı ve sürecin nasıl işleyeceği konusunda olası senaryoları değerlendirdi. Bu çerçevede, piyasalarda ilk aşamada iki ana etkinin gözlenebileceği belirtiliyor1657174259344-doviz.

TL Mevduat Faizlerinde Sert Artış Bekleniyor

Kaynaklar, KKM düzenlemelerinin geri çekilmesinin ardından, TL mevduat faizlerinde sert bir artışın görülebileceğine dikkat çekiyor. Bu durum, yatırımcıların TL mevduatına olan ilgisinin artmasına ve mevduat faizlerinin rekabetçi seviyelere yükselmesine yol açabilir.c7d06a13-qddqtyw5wrb09xr5xm3y

Tahvil Faizlerinde Düşüş Öngörülüyor

Diğer bir etki olarak ise tahvil faizlerinde düşüş bekleniyor. Bankaların KKM'den TL vadeli mevduata dönüşümü teşvik etmeye çalışacağı düşünüldüğünde, daha fazla TL mevduatının bankalara girişi tahvil talebini de etkileyebilir, bu da tahvil faizlerinde düşüşe neden olabilir.
Ancak kaynaklar, bu sürecin hızla gerçekleşmeyeceği ve KKM hesaplarının TL mevduata dönüşümünün zaman alacağını belirtiyor. Özellikle yüksek enflasyon ortamında, yatırımcıların reel faiz talebinin yüksek olabileceği ve bankaların bu talebe uygun faiz oranları sunmak için hazırlık yapması gerektiği vurgulanıyor.
Sonuç olarak, TCMB'nin Kur Korumalı Mevduat düzenlemelerini geri çekmesi finansal piyasalarda çeşitli etkiler yaratabilir. TL mevduat faizlerinde artış ve tahvil faizlerinde düşüş öngörülen etkiler arasında yer alıyor. Ancak bu sürecin adım adım ilerleyeceği ve yatırımcıların taleplerinin dikkate alınacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Bankaların da müşterileri TL mevduata dönmeye ikna etme stratejileri önemli bir rol oynayacaktır.

Gözler bu toplantıda olacak

Şimdi tüm gözler 24 Ağustos Perşembe günü yapılacak TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak kararda olacak. Ekonomistler politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerin medyanı 250-300 baz puan artırım yönünde olması gerektiğini belirtiyor. Yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 26-27 seviyesinde.

borsa-istanbul-halka-arzl-920KKM kararı borsada oynaklığı artırabilir

Öte yandan, hafta sonu Resmi Gazete'de yayımlanan TCMB tebliğleri ile Türk lirası (TL) mevduatları artıracak, Kur Korumalı Mevduat'ı (KKM) azaltacak düzenlemeye gidildi.

Buna göre, sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi.

Analistler, söz konusu kararların orta-uzun vadede yeni ekonomi politikalarını desteklemesinin beklendiğini ve yurt dışı portföy akımlarını destekleyebileceğini, buna karşın piyasalarda da oynaklığı artırmasının olası olduğunu söyledi.

Bugün yurt içinde yurt dışı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.400 ve 7.250 seviyelerinin destek, 7.500 ve 7.650 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Kaynak: haber merkezi