Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU - 9 Eylül 2022 tarihinde İzmirliler kentin kurtuluşunun 100’üncü yılını coşkuyla kutlarken Buca Cezaevi’nin bulunduğu arsa İller Bankası’na satılmıştı. 9 Eylül Web TV'de yayınlanan Gündem Kahvesi programında gazeteci Gökçe Adar Çubukçıoğlu’nun konuğu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, bu satışa tepki göstererek, “İzmirlinin malını kim, kaça sattı? Şeklinde sorular sormuştu. Ayrıca Aydın, AKP iktidarının Buca Cezaevi Alanı’nın ne olacağına dair bir bilgi vermediğini de eklemiş, AKP’nin alana yeşil alan yapmayacağını ve betonlaştırarak ranta açacağını dile getirmişti.



AKP Buca İlçe Başkanı Av. Hakan Kalfaoğlu, Aydın’ın açıklamalarına 9 Eylül Web TV aracılığıyla yanıt verdi. Gündem Kahvesi programında Gökçe Adar Çubukçıoğlu’nun sorularını yanıtlayan Kalfaoğlu, alana yapılacakları şöyle sıraladı: “Yeşil alan olmayacak olmayacak diyorlar. Buca Cezaevi, zaten yeşil alanı olan ve yeşil alanı olarak kalacak bir yer. Biz yapmış olduğumuz planlarda cezaevi yıkıldı. Yaptığımız planlar, gayet nizami planlar. Cezaevinin yan tarafında, cumartesi günleri açılan bir pazaryeri var. Bu pazaryeri, yolun ortasına kuruluyor. Buca Belediyesi Başkanı Erhan Kılıç’tan bir talep geldi. Burayı pazaryeri yapalım diye. Biz de kabul ettik. Akabinde, bölgenin ihtiyacı olan bir okul yapılması planlaması yaptık. Buca’da yaklaşık 40 adet daha okula ihtiyaç var. Bu alana bir adet okul da yapacağız.” Kalfaoğlu, CHP İzmir Deniz Yücel’in, ‘AKP, yeşil sevmiyor. Sadece doların yeşilini seviyor’ sözlerine ise “Programınıza Buca Kaynaklar ilçesinden geliyorum. Çorak bir alana AKP Buca İlçe Teşkilatı olarak 150 bin tane fidan diktik. Asıl burayı yeşil alan yapmayıp, AVM yapmak isteyen CHP zihniyetidir” dedi.




‘ALGI OPERASYONU’

CHP’li Aydın’ın, “Malesef siyasi iktidar ve temsilcileri bir polemik üzerinden ilerliyor ve halka doğru bilgi vermiyor. AKP yetkilileri, cezaevi alanıyla ilgili spesifik bir açıklama yapmıyorlar” şeklindeki konuşmasına Kalfaoğlu, “Sadece yapılan hizmete gölge düşürmek için sadece gerçek dışı beyanlarla algı oluşturmaya çalışıyorlar. Halka, yalan söyleyerek, halkın algısıyla oynamayın” yanıtını verdi. Kalfaoğlu, “Cezaevi, yaklaşık 30-40 yıldır Bucamızın kanayan yarası. Cezaevinin kaldırılmasıyla ilgili bir start verildi. Yerel yönetimleri de bu konuya dahil ettik. Sonrasında, hem Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’a hem de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e çağrı yaptık. ‘Biz, Bucalı’ya hizmet edeceğiz gel katkı koy’ dedik. Buca Belediye Başkanı Erhan bey çağrımıza ses verdi. Kendisi, cezaevi kaldırılması sürecinde bize katkıda bulundu ama Tunç Soyer hiçbir şekilde çağrımıza ses vermedi” şeklinde devam etti.

‘BİZ AVM’YE İZİN VERMEDİK’

Kalfaoğlu, şunları da söyledi: “Şimdi görüyoruz, 1-2 aydır Tunç bey önderliğinde, CHP zihniyeti bir yalan rüzgarı içerisinde. Bizim çağrımıza cevap vermediği gibi, Bakanlığında yazısına cevap vermedi. Muhtemelen Tunç Soyer, Buca’da bir cezaevinin olup olmadığını da bilmiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imar planlarında Buca Cezaevi, AVM olarak geçiyor. Halkımıza yalan söylüyorlar. Halkımızı kandırıyorlar. Bakanlığın yaptığı projede burası AVM olmayacak diye not düşüldü. Büyükşehirin AVM yapmasına biz izin vermedik.”

‘6’ı da biri konut olacak’
Alanın 9 Eylül günü İller Bankası’na devredilmesiyle ilgili de Kalfaoğlu şunları söyledi: “Burası Adalet Bakanlığı’nın mülkü idi. Yapılan protokol ile burayı İller Bankası’na devretti. Kamu alanlarında bedelsiz bir devir olmaz. Adalet Bakanlığı, bunun karşılığında 350 tane lojman ve birde cezaevi yapılmasına ilişkin bir talepte bulundu. İller Bankası sadece 6’da 1’ine konut yapılacak. Bunun dışında kalan bütün alan yeşil alan ve sosyal donatı alanı olacak. Buca Belediyesi’ne yaklaşık 44 bin metrekare alan vereceğiz. İyi niyetli davranış gösterdik. Siyaset üstü tuttuk. CHP, gerçek dışı beyanlarla ve yalan rüzgarıyla karalayamazsınız.”

‘İki belediye de batık’
Kalfaoğlu, şöyle devam etti: “Yaklaşık 15 yıldır Buca’yı CHP yönetiyor. Halkın parasını har vurup harman savurmasaydınız. Halkın parasıyla halka hizmet etseydiniz biz daha cezaevini kaldırmadan gelip burayı kamulaştırsaydınız. Buca Belediyesi de batık, İzmir Büyükşehir Belediyesi de batık durumda. Yıllardır har vurup harman savurdukları için 1 metrelik alanı bile kamulaştıracak paraları yok. Buca AKP İlçe Başkanı olarak çok güçlü bir teşkilat kurduk. Vatandaşlarımıza dokunarak, 21 bin tane yeni üyemizi kazandırdık. Biz, şu an AKP olarak Buca’da birinci partiyiz. Zaten bunu çekemiyorlar. Engellemeye çalışıyorlar. AKP, Buca’yı kazandı zaten. Yerel seçimlerde, Buca’yı alacağız.”