Haber-Didar DEMİRCİ- İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun yüzüncü yılı kentte büyük bir coşkuyla kutlanmasının ardından siyasette ipler gerildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun yüzüncü yılında Nutuk’tan esinlenerek sarf ettiği sözler iktidarın hedefi haline geldi. Konuya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu ve ardından İçişleri Bakanlığı, Soyer hakkında üç ayrı soruşturmaya izin verdi. Soyer hakkında İçişleri Bakanlığının izin verdiği üç ayrı soruşturmaya siyaset çevresinden tepki gecikmedi. Konuya ilişkin Cumhuriyet Halk Partili 11 Büyükşehir Belediye Başkanı bildiri yayınlayarak Soyer’in yanında olduklarını açıkladı. 

HİLTON DAVASI

Gazetemizin gündeme getirdiği ve Soyer hakkında açılan üç ayrı soruşturmadan biri olan ‘Hilton Oteli’ zaman aşımından yırttı. İçişleri Bakanlığı ilk olarak, 1987 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çankaya'daki 6,6 dönümlük arazisini vererek yüzde 23,3'le hissedarı olduğu Hilton Oteli'ni soruşturma konusu yaptı. Hilton Oteli'nden belediyenin hakkı olan paraların tahsil edilmediği ve ‘kamu zararı oluştuğu’ gerekçesiyle soruşturma izni verildi. Burhan Özfatura'nın başkanlığı döneminde yapılan otelin otopark gelirlerinin yüzde 50'sinin İzmir Büyükşehir'e verilmesi gerekirken yıllar boyunca tahsil edilmediği gerekçesiyle başta Soyer olmak üzere önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na da soruşturma açıldı. Öte yandan belediyenin Mali Hizmetler ile Genel Sekreterlik birimlerinde görev yapan 5 kişiyle ilgili soruşturmaya da izin verildi. 

İş insanı Mehmet Nafiz Günal'a ait Günal İnşaat'ın yaptığı otelle ilgili anlaşmayı imzalayan dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura ile sonraki dönemde koltuğa oturan Yüksel Çakmur ile 4 belediye yöneticisi ise "zaman aşımı" gerekçesiyle soruşturma dışında tutuldu.

Grand Plaza A.Ş.'nin yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Ayşen Uysal'ın yönetim kurulu toplantılarına katılmadan maaş aldığı iddiaları ve Seferihisar'ın Ulamış Köyü'ne 2017 yılında kurulan et entegre tesisi için çevre koruma kurulundan gerekli izinlerin alınmadığı iddiaları Soyer hakkında başlatılan diğer soruşturma konuları oldu.

SOYER’E DESTEK MESAJLARI

Soyer hakkında başlatılan üç ayrı soruşturmayla ilgili CHP’li Milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanlarından sosyal medyadan destek mesajları paylaşıldı. Geçtiğimiz günlerde İzmir’i ziyaret eden CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Bu yarattığınız korku düzeni elbet son bulacak! Çırpınışlarınız boşa! Biz kazanacağız, siz tarih olacaksınız! İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in yanındayız” paylaşımını yaptı. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun ise “Bu kadar mı rahatsız oldunuz İzmir’in kurtuluş coşkusundan. Bu kadar mı korkuyorsunuz? Sudan sebeplerle 3 ayrı soruşturma izni verilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in yanındayız. Başkanımızı sizin son çırpınışlarınıza yedirmeyiz” sözlerini kaydetti. CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç da “Uyuşturucu kaçakçıları, teröristler, mafya sokaklarımızda gezerken İçişleri Bakanlığı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'e düşüncesini açıkladığı için soruşturma izni veriyor. Başkanımızın sonuna kadar arkasındayız. Meydanlardan korkanlar, sandıkta yenilecek” mesajını vererek Soyer’e destek oldu. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’den ise ‘Vız gelir’ çıkışı geldi. Yücel, “Kendi koltuğu sallantıda olan fotoromancı, çareyi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e sudan sebeplerle soruşturma izni vermekte bulmuş. Şunu çok iyi anlamak gerekir. Burası İzmir, sizin bu ayak oyunlarınız bize vız gelir” dedi.

CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Ordu’da gerçekleştirdiği toplantının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde de Soyer’e destek mesajı verildi. Ortak sonuç bildirisini okuyan CHP’li Torun, “Büyükşehir belediye başkanlarımız ile bir kere daha altını çiziyoruz ve söylüyoruz ki itibar suikastlarına asla asla pabuç bırakmayacağız” dedi.