Utku ÇELİK- Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kocaeli İl Örgütü, Tezcan Galvaniz işyerinde yaşanan olaylara karşı tepkisini gösterdi. Parti Sözcüsü Batu Kılıç, işçi haklarının savunulması gerektiğini vurgulayarak, "Tezcan Galvaniz köle pazarı değildir. İşçilerin tüm mücadelesi yalnızca insanca bir ücret değil, aynı zamanda insan onuruna yakışır çalışma koşulları ve muameledir" dedi.

İşçi Hakları ve Olayın Detayları

TİP Kocaeli İl Örgütü, Tezcan Galvaniz'in önünde bir araya gelerek tepkisini dile getirdi. Özellikle güvenlik kamerası görüntülerinde patronun işçiye yönelik öfke dolu tavırları büyük tartışma yaratmıştı. Bu durumun ardından TİP, işçi haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle tepkisini ortaya koydu.

Baskı ve Şiddetin Önlenmesi İçin Çalışma

Yaşanan olayların ardından TİP Kocaeli il örgütü, işçilerin maruz kaldığı baskı ve şiddetin önlenmesi gerektiğini vurguladı. Parti Sözcüsü Batu Kılıç ''1965 yılında ticari faaliyetine başlayan, 1982’de Manisa’da, 1998’de ise Kocaeli’deki üretim tesislerini açan Tezcan Galvaniz, aradan geçen 60 yıllık süreçte büyümeye, değişmeye ve kârına kâr katmaya devam etti. Ancak bu süreçte Tezcan Galvanizde değişmeyen tek bir şey vardı: İşçilere uygulanan baskı, hakaret ve şiddet'' diye konuştu

İşçi Düşmanlığı ve Dayatmalar

Kılıç "Geçtiğimiz günlerde kışlık iş elbiseleri verilmediği için iş bırakan ve iş elbiseleri verilene kadar da üretim yapmayacaklarını belirten işçilere patron “yemek verilmeyecek, gidin dışardan yiyin, ne yaparsanız yapın. Burası özel mülk, buranın sahibinin dediği olacak? karşılığını vererek işçi düşmanlığını açıkça göstermiştir. Yine aynı gün işçilerin işyerinden polis zoruyla çıkarılmasını isteyen patron, işçilerin servislerini de iptal etmiştir" ifadelerini kullandı

İşçi Haklarına Saygı Gösterilmesi İsteniyor

Sadettin Tezcan hakkında konuşan Kılıç açıklamasında, “Tezcan Galvaniz patronunun bu tavrı ne ilk ne de sondur. Daha önce de işçilere şekersiz çay içme ve çay vermeme gibi ‘cezalar’ veren patron Sadettin Tezcan’ın kendilerine hakaret ettiği gerekçesiyle yaklaşık üç yıl önce 6 işçi işten ayrılmışlardır” sözlerine yer verdi.

Güvenlik kamerası görüntülerinden bahseden Kılıç, “Tezcan Galvanizde işçilere uygulanan baskı ve açık şiddetin son örneği ise dün işyerindeki güvenlik kameralarına yansıyan ve patron Sadettin Tezcan’ın bir işçiye karşı yaptıkları olmuştur. İşi patronun isteğine göre değil de, işin prosedürüne göre yapan işçiye önce bağıran, hakaret ve küfür eden patron, daha sonra ise işçinin eline vurmuş ve bunun sonucunda işçinin elinden düşen kağıdı yerden alıp, buruşturup işçinin suratına fırlatmıştır” dedi.

TİP konunun takipçisi olacak

Örgüt olarak konunun takipçisi olacaklarını bildiren Kılıç, Tüm bu yaşananlar göstermektedir ki, Tezcan Galvanizde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yasaları değil, işçilere bağıran, hakaret eden, iş kıyafeti vermeyen, yemekleri ve servisi iptal eden ve psikolojik ve fiziksel şiddet uygulayan patronun sözü geçerlidir. Ancak biz TİP olarak kendisini her şeyin üstünde gören ve işçilerine zulmeden Tezcan Galvaniz patronunun karşısında olduğumuzu ve konunun takipçisi olduğumuzu buradan bildirmek isteriz” ifadelerini kullandı.

“Köle pazarı değil”

Kılıç açıklamasını son olarak, “Tezcan Galvaniz köle pazarı değildir. İşçilerin tüm mücadelesi yalnızca insanca bir ücret değil, aynı zamanda insan onuruna yakışır çalışma koşulları ve muameledir. İşçileri aşağılayan ve şiddet uygulayan patronun ensesinde ve buna karşı mücadele eden Tezcan Galvaniz işçilerinin yanında olduğumuzu buradan bir kez daha dile getiriyoruz” sözleriyle bitirdi. 

Ne yaşanmıştı?

İddialara göre; Sadettin Tezcan’ın sahibi olduğu Tezcan Galvaniz fabrikasında çalışan bir işçi, işi patronun kendisine emrettiği gibi değil, prosedüre göre gerçekleştirdi. Sözünü dinlemeyen işçisine yönelik sinirlerine hakim olamayan Tezcan, işçisine küfürler ederek bağırdı. Hırsını alamayınca ise ayağa kalkan Sadettin Tezcan, bu defa karşısındaki işçinin eline vurdu. Sadettin Tezcan, yere düşen kağıtları alarak işçinin suratına fırlattı. Bu anlar güvenlik kamerasına an be an yansıdı.

Kaynak: Utku ÇELİK