Utku ÇELİK-Kadıgil’in Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede, veteriner hekimlerin sağlık hizmetleri sınıfında yer almasına rağmen özlük haklarının yıllar içerisinde gerilediğine dikkat çekti. Kadıgil, ayrıca veteriner hekimlerin diğer sağlık emekçileri gibi şiddetin de hedefi olmaya devam ettiğini belirterek, son olarak Ankara’da muayenehanesinde şiddete uğrayan ve Türk Veteriner Hekimler Birliği’nin iş bırakma kararı aldığı veteriner hekimin durumunu hatırlattı. Kadıgil, Sağlık Bakanı’na şu soruyu yöneltti:

  • Veteriner hekimlerin Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınması için Bakanlığınızca herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Sağlık hizmetlerinin her kademesinde yaşanan sağlıkta şiddet vakalarına dair etkili önlemler alınacak mıdır?

Veteriner Hekimlerin Özlük Hakları İçin Ne Yapılacak?

Kadıgil’in Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede ise, veteriner hekimlerin özlük haklarının yanında veterinerlik mesleğine dair politikaların belirlenmesi ve uluslararası sözleşmelerin uygulanması konularına değindi. Kadıgil, Tarım ve Orman Bakanı’na şu soruları yöneltti:

  • Veteriner hekimlerin özlük haklarında yaşanan gerilemenin telafi edilmesi Bakanlığınızın gündeminde midir? Anayasal eşitlik ilkesini ihlal eden bu durum hakkında ne gibi adımlar atılacaktır?
  • Veterinerlik mesleğine dair politikalar belirlenirken ilgili kurullarda veteriner hekimlerin ve onların meslek örgütlerinin görüşlerinin alınmakta mıdır?
  • Türkiye’nin de taraf olduğu ve 1937’de yürürlüğe giren Uluslararası Cenevre Sözleşmesi’nin veteriner hekimliğe dair maddelerinin uygulanmasına ne zaman başlanacaktır?
  • Uzun vadede tüm bu sorunların kalıcı çözümü için veterinerlik hizmetlerinin kamusal sisteme bütünüyle entegrasyonu için Bakanlığınızın bir çalışma planı bulunmakta mıdır?
Kaynak: Utku ÇELİK