Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), 2024 yılının ilk ayına ait açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, Ankara’da dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için harcaması gereken tutar, bir önceki aya göre artarak 49 bin 19 TL’ye ulaştı.

Açlık Sınırı 15 Bin TL’yi Aştı

Türk-İş’in araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı, Ocak 2024’te 15 bin 48 TL oldu. Bu rakam, Aralık 2023’te 14 bin 431 TL idi. Böylece, açlık sınırı bir ayda 617 TL artmış oldu.

Yoksulluk Sınırı 49 Bin TL’ye Çıktı

Türk-İş, yoksulluk sınırını ise gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı olarak tanımlıyor. Bu tutar, Ocak 2024’te 49 bin 19 TL olarak hesaplandı. Aralık 2023’te ise bu rakam 47 bin 9 TL idi. Dolayısıyla, yoksulluk sınırı bir ayda 2 bin 10 TL artış gösterdi.

Bekâr Bir Çalışanın Yaşama Maliyeti 19 Bin TL’yi Geçti

Türk-İş, ayrıca bekar bir çalışanın yaşama maliyetini de hesapladı. Buna göre, bekar bir çalışanın aylık gıda harcaması 3 bin 762 TL, gıda dışı harcamaları ise 15 bin 868 TL oldu. Toplamda, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 19 bin 630 TL’ye yükseldi. Bu rakam, bir önceki ay 18 bin 796,36 TL idi.

Mutfak Enflasyonu Yüzde 80’e Yaklaştı

Türk-İş, mutfak enflasyonunu ise dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış oranı olarak belirledi. Bu oran, Ocak 2024’te bir önceki aya göre yüzde 4,27 oldu. Son on iki ayda ise mutfak enflasyonu yüzde 69,76’ya ulaştı. On iki aylık ortalamalara göre ise mutfak enflasyonu yüzde 79,44 olarak gerçekleşti.

Gıda Ürünlerinde Fiyat Artışı Devam Ediyor

Türk-İş, gıda ürünlerindeki fiyat artışlarını da harcama gruplarına göre şöyle sıraladı:

"Et fiyatları, geçen ay olduğu gibi bu ay da yükselişe devam etti. Bu grupta en fazla artış balık fiyatlarında yaşandı. Ortalama balık fiyatları 32 TL artarak 120 TL’ye çıktı. Hamsi gibi en çok tüketilen balıkların fiyatları da yüksek seviyelerde seyretti.

Yumurta fiyatları, yılsonu fiyat ayarlamaları nedeniyle 0,20 kuruş arttı. Tavuk fiyatları ise 5 TL artarak ortalama 77 TL’ye yükseldi.

Kuru baklagiller grubunda da fiyat artışları görüldü. Bu grupta en fazla artış yeşil mercimekte oldu. Yeşil mercimeğin kilogram fiyatı ortalama 86 TL oldu.

Kış mevsiminde tercih edilen sebzelerden lahana, ıspanak, pırasa, brokoli ve kerevizin kilogram fiyatlarında 5 ila 10 TL arasında artışlar tespit edildi. Taze meyve sebze grubunda fiyatı değişmeyen tek ürün patates oldu.

Meyve tezgahlarında ise sadece elmanın fiyatında bir düşüş gözlendi. Diğer meyvelerin fiyatları ise sabit kaldı veya arttı."

Kaynak: HABER MERKEZİ