Utku ÇELİK-Pandemi sürecinin ardından kira fiyatlarının hızla artması, üniversite öğrencilerinin barınma sorununu daha da derinleştirdi. Eğitim görmek için şehir değiştiren öğrenciler, hem Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtlarda hem de üniversiteler bünyesindeki yurtlarda kontenjan sıkıntısıyla karşılaştı. Fahiş kira fiyatları nedeniyle ev tutamayan öğrenciler, mağdur durumda kaldı.
Sera Kadıgil Bakan Bak’a Soru Önergesi Verdi
TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, üniversite öğrencilerinin barınma krizini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Kadıgil, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için Bakanlık tarafından herhangi bir çalışma başlatılıp başlatılmadığını, yeni KYK yurtlarının yapılması için projelendirme yapılıp yapılmadığını, KYK bursunun yeterli olup olmadığını, kaçak yurtların denetlenip denetlenmediğini, KYK yurtlarının depreme dayanıklı olup olmadığını ve Kahramanmaraş depreminde hasar gören eğitim yapılarının durumunu sordu.
Kadıgil’in verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:
- Pandemi sürecinden sonra ciddi bir şekilde ivmelenen barınma krizinden en çok etkilenen kesimlerden biri olan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için Bakanlık tarafından herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise; programının şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılması Bakanlık gündeminde yer almakta mıdır?
- Önümüzdeki 5 yıl sürecinde kaç yeni KYK yurdunun yapılması hedeflenmektedir? Bu hedefler için projelendirme başlatılmış mıdır?
- KYK bursu hesaplanırken hangi göstergeler baz alınmaktadır? Derinleşen ekonomik krizin etkisi altında 850 lira burs ile bir öğrencinin geçinmesi mümkün görünmekte midir?
- Yeni dönem KYK bursu hesaplanırken öğrencilerin geçinmesini mümkün kılacak yeterlilikte bir meblağ ilan edilecek midir?
- Tarikat ve cemaatlere bağlı olduğu tespit edilen kaç kaçak yurt vardır? Bu kaçak yapılar ile ilgili Bakanlığınız tarafından hangi cezai müeyyideler uygulanmıştır? Kaçak yapıların tespit edilerek faaliyetlerine son verilebilmesi için Bakanlığınız tarafından son bir yıl içerisinde kaç denetim yapılmıştır? Kaçak olduğu tespit edilen yapılarda kaç öğrenci kalmaktadır? Bu öğrenciler devlete ait yurtlara nakledilmiş midir?
- KYK yurtlarının depreme dayanıklı olup olmadığı hususunda herhangi bir araştırma çalışması başlatılmış mıdır? KYK yurtlarının tümünün depreme karşı dayanıklılık belgesi var mıdır? Güçlendirme yapılması planlanan kaç yurt vardır? Bu yurtların güçlendirme faaliyetlerinin sona ereceği tarih ne olarak planlanmıştır?
- 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde hizmet veremez hale gelen eğitim yapılarının ve KYK yurtlarının sunduğu hizmeti sunabilecek yapıların oluşturulabilmesi için ne tür çalışmalarınız vardır?