14 Mayıs'ta yapılacak milletvekilliği seçimi öncesi partiler, TBMM'de görmek istedikleri isimleri kamuoyuna açıklayıp, milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) verdi. Yaklaşık 32 gün sonra yapılacak seçime kadar adaylar hem kendilerini hem de partilerinin hedeflerini vatandaşlara anlatacak. Milletvekili adaylığı kesinleşen isimlerin ilk adresi ise fotoğrafçılar oldu.  Çekilecek fotoğraflar ise bastırılarak vatandaşlara dağıtılacak broşürlerde, seçim bölgesindeki meydan, bulvar, cadde ve sokaklara asılacak afişlerde ve kentin en işlek alanlarındaki billboardlarda kullanılacak. 

HEM BİNAYA HEM TELEFONA


Zamanlarının çoğunu cep telefonlarıyla geçiren gençlerin oylarına talip olan vekiller, sosyal medya uzmanının yanı sıra grafik tasarımcı ve basın danışmanı da edinmek zorunda. 9 Eylül Gazetesi Muhabiri Murat Ervin'in haberine göre; bunların yanında seçim otobüsünün ve merkezi alanlardaki binaların kendi fotoğrafları ve parti logosuyla kaplanması, yerel gazete, internet TV, radyo gibi iletişim araçlarına reklam vermesi, metro, İZBAN istasyonlarındaki ekranlar ile Konak Meydanı, Üçkuyular Meydanı, Alsancak gibi alandaki devasa boyutlardaki açık hava ekranlarında yer alması gibi giderler de hesaba katıldığında en az 5 milyon TL'lik bir bütçe oluşturulması gerekecek.

'YERELLERLE ÇALIŞILMALI'


İzmir Ticaret Odası (İZTO) Reklamcılık, Kamuoyu Araştırma, Açıkhava Reklamcılığı ve Organizasyon Komitesi Başkanı Şakir Sarıçay, milletvekili adayları kadar siyasi partilerin İzmir il başkanlıklarının da seçim kampanyalarında İzmirli reklam ajansları, İzmirli basın danışmanları ve yerel gazeteler ile çalışması gerektiğini söyledi. Yerel medya ve reklam ajansları ile daha uygun maliyetle seçim sürecini geçirebileceğini aktaran Sarıçay, “Meslek grubumuz, açık hava reklamcılığından sosyal medya reklamcılığına kadar hepsini kapsıyor. Vekil adaylarına önerimiz ise mutlaka kenti tanıyan, bilen ve kaliteli iş yapan isimlerle çalışmalarıdır” dedi. Seçime kadar adayların hem geleneksel hem de dijital mecraları yoğun şekilde kullanacağını vurgulayan Sarıçay, “Özellikle gençlere kendilerini anlatabilmek için sosyal medya araçlarını, youtube kanallarını kullanıp kendilerini öne çıkartacak adımlar atacaklardır. Fakat belli bir yaşın üstündekiler için yerel medya, gazeteler ve radyolar hala ilk sırada yer aldığı için onları da aktif şekilde kullanmalarını öneriyoruz” diye konuştu.

FOTOĞRAFÇIYA 50 BİN TL

İzmir Fotoğrafçılar Odası Başkanı Murat Yavuz dijitalleşme ile birlikte fotoğrafçılarda iş yoğunluğunun oldukça azaldığını, bir çok milletvekili adayının kendi arşivinde bulunan fotoğrafları kullanacağını açıkladı. Yavuz, “Asıl hareketlilik vekil adaylarını takip edecek fotoğrafçı ve kameramanlarda olacak. Fotoğrafçı ve kameraman ücreti günlük 2 bin TL civarında. Yani 25 gün boyunca bir fotoğrafçıyla anlaşsa 50 bin TL verecek” ifadelerini kullandı. Vekil adaylarının boy fotoğrafı haricinde portre fotoğrafına daha fazla ihtiyacı olacağını da sözlerine ekleyen Yavuz, “İyi bir stüdyoda 10 farklı fotoğraf çekimi ve bu fotoğrafların grafiker tarafından bilgisayar ortamında işlenmesi için yaklaşık 5 ila 8 bin TL arası bütçe ayırması gerek” şeklinde konuştu.   

ORTALAMA MALİYETLER


Bina giydirme: 450 bin TL
Otobüs giydirme: 150 bin TL
Dijital baskı: 650 bin TL 
Billboard kirası: 700 bin TL
Duraklar (4 hafta 100 durak): 400 bin TL
Toplantı ve organizasyonlar: 1 milyon TL
Gazete, radyo reklamı: 500 bin TL
Sosyal medya reklamı: 500 bin TL
Küp ekranlar (4 hafta): 100 bin TL
İkram ve promosyon: 250 bin TL 
Fotoğrafçı-kameraman: 50 bin TL  
Stant ve personel: 40 bin TL
Basın Danışmanı: 30 bin TL
Sosyal Medya Uzmanı: 30 bin TL
Stüdyo fotoğrafları: 8 bin TL