Özel/Didar DEMİRCİ - Gaziemir Belediyesi’nin 5 Temmuz 2022 tarihli meclisinden geçen; Akçay Caddesi ve demiryolu arasında kalan bölgenin 1/1000’lik Uygulama İmar Planları’nda değişiklik yapılmasını öngören madde İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Kasım ayı meclisinde oy çokluğuyla geçti. Karara ilişkin ret oyu veren İzBB MHP Grup Başkan Vekili Salahattin Şahin, gazetemize konuştu. Şahin, Gaziemir’de birçok mahallenin bütüncül imar planı düzenlemesine ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Benzer bir kararın geçmişte aynı bölgede bulunan AVM için de geldiğini dile getiren Şahin, “Bunlar özel imarlar yapıyorlar. Bir de jet hızıyla yapıyorlar. Biz buna karşıyız. Şimdi buraya da ek 5 kat verdiler. Biz de diyoruz ki gelin şu 9 Eylül Mahallesi’nin tamamını bu imara dahil edin dedik. İlçe belediyesine söyledik, bunu istemediler. İnsanların bu yönde bir beklentisi var” eleştirisinde bulundu.

 

DEPREM HATIRLATMASI

Gaziemir’de Aktepe Emrez ve Sarnıç başta olmak üzere bir çok yerde imar planı olmadığını belirten Şahin, “Mahallelerin çoğunda imar planları olmayan yerler varken burası nasıl jet hızıyla yapılıyor? Deprem her an kapımızda imar planları yapılsa vatandaş binalarını yenileyecek kentsel dönüşüm olacak. Önemli olan büyükşehir belediyesinin ya da ilçe belediyesinin bütüncül imar planlarını yapması. Bunların bu güne kadar yapılmamış olmasının nedeni belediyenin işini yapmaması” sözlerini kaydetti.

ELMA İLE ARMUDU KARIŞTIRMAYIN

Gelen eleştiriler ve iddialar üzerine sorularımızı yanıtlayan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Gaziemir’in tamamının masaya yatırılıp bir plan yapılmasının söz konusu olmadığının altını çizerek, “Elma ile armudu karıştırmamak gerekiyor. Gaziemir’in planlı yerleri var, planlanacak yerleri var. 1/1000’lik planlarının yapılmadığı yerler var. Yani bu bölge planlı bir bölge, bu bölge daha önceden planlanmış. Sadece havaalanının uçuş koridorunda olduğu için bu bölgede bina yükseklikleri 9 metreyi geçemez diye bir kural vardı. Bu kural daha sonra değiştirildi. Burada ne binanın metrekaresi artırılıyor ne binanın kat sayısı artıyor. Sadece binaların yüksekliği artırıldı. Binaların tavanları basık kalmayacak. Binaların yüksekliği havaalanından dolayı basık tutmuşlardı. Havaalanı kriterleri değiştirilince orada 15 metreye kadar yükseltebilirsin dendi” açıklamalarını yaptı.

İLÇENİN ÖYLE BİR YETKİSİ YOK

İlçe belediyelerinin bir yeri imara açmak gibi bir yetkisi olmadığına dikkat çeken Arda, konuya ilişkin eleştirilere şu şekilde cevap verdi:

Sanki sıfırdan imara açılıyormuş, sanki birilerine rant sağlanıyormuş, sanki dükkan sayıları artırılacakmış da trafik yoğunluğu artacakmış gibi saçma sapan şeylere gidiyorlar. Aslında imar komisyonu doğru bir karar verdi. Ama Salahattin Şahin ve Uğur İnan Atmaca gibi muhalif meclis üyeleri ‘Ya biz buna Gaziemir’de ret verdik şimdi Büyükşehir’de evet mi diyeceğiz’ deyip ortalığı karıştırma çabasındalar. Komisyondan oybirliği ile geçen rapora mecliste gelip diyorlar ki biz buna hayır diyeceğiz. Yaratılmaya çalışılan algı kişiye özel bir rantmış gibi… O sokaklara bakarsanız devasa bir alanı kapsayan bir yer. Herkese sağlanan bir hak. Öyle bir algı yaratıyorlar ki Gaziemir’de rant var sanıyorlar. Bizim sıfırdan imara açtığımız bir yer değil ki biz belediye olarak en fazla 1/1000’lik planını yapabiliyoruz. İlçe belediyelerinin öyle bir yeri imara açma gibi bir yetkisi yok.”