Konak Belediyesi, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi, Konak Kent Konseyi ve Mülkiye Bilimsel Araştırma Geliştirme Kooperatifi işbirliğiyle düzenlenen, Nermin Abadan Unat Göç Sempozyumu Selahattin Akçiçek Kültür Mekezi’nde gerçekleşti. Türkiye’de ilk göç çalışmalarında bulunmuş olan, Mülkiye’nin ilk kadın akademisyeni Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın 100. yaşı onuruna düzenlenen sempozyum, akademi, yerel yönetim ve sivil toplum dinamiklerini bir araya getirdi.  Sempozyumu Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’la birlikte Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şube Başkanı Dr. Nazlı Kayı, Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, Konak Kent Konseyi yönetim kurulu ve meclisleri,  Mülkiye Bilimsel Araştırma Geliştirme Kooperatifi üyeleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri ve muhtarlar takip etti.

Batur: Zorunlu göç edenleri cezalandırmak insanlık dışı

Göç ve Toplumsal Uyum temalı sempozyumun açılış konuşmasını yapan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, mülteci ve göç probleminin etkilerinin en çok görüldüğü ilçelerden birinin de Konak olduğunu hatırlattı. “Belediye sınırları içerisinde yaşayan herkes, belediyenin tüm hizmetlerinden faydalanır” ilkesiyle hareket ettiklerini ve eşit hizmet için çalıştıklarını belirten Başkan Batur, şöyle konuştu:

“Mülteci ve göç probleminin etkilerinin en fazla oluştuğu ilçelerden birinde belediye başkanlığı görevini üstleniyoruz. Belediyecilik Kanununda ‘Belediye sınırları içerisinde yaşayan herkes, belediyenin tüm hizmetlerinden faydalanır’ cümlesi yer almakta. Biz de bu anlayışla çalışmalarımızı yürütüyoruz. İnsanlar zorunluluktan, ekonomik sıkıntılardan, savaşlardan dolayı bir yerden bir yere göç ediyorlar. Ama bu göç sebebiyle, mülteci konumunda oldukları için onları cezalandırmak kadar insanlık dışı bir şey yok. Özellikle göç konusunun inceleneceği bu sempozyum, hem akademik hem yerel yönetim bakış açısıyla değerlendirilmesi açısından da bundan sonra yapılacak çalışmalar ve atılacak adımlar için çok önemli.”

Sempozyum güç verecek

Konak ilçesinde kayıtlı olarak görülen mülteci nüfusun yaklaşık 35 bin olduğunu söyleyen Başkan Batur, kayıt dışı nüfus da eklendiğinde sayının 70 bine ulaştığını ifade etti. Başkan Batur, son dört yılda Konak Belediyesi’nin göç ve mültecilerle ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalarını da aktardı. Yerel Yönetimde Rezilyans Projesi (RESLOG), Belediye Başkanları ve Göç Politikası platformları çalışmaları, İsviçre Federal Dışişleri Bakanlığının finans ettiği Türkiye’de Göç ve Mülteci Müdahalesi Alanında Belediyelerin Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından finanse edilen Birlikte Konak Projesi, Uluslararası Göç Örgütü işbirliğiyle hazırlanan Engel Tanımayanlar Projesi gibi çalışmaları anlatan Başkan Batur, göç ve mültecilik konusunun önemine bir kez daha vurgu yaptı. “Yerel yönetimlerin en büyük görevlerinden bir tanesi ilçe sınırları içerisinde yaşayan herkese eşit hizmeti götürmek ve en iyi hizmeti vermek. Mülteci dediğimiz kesimlerin de belediyecilik imkanlarından faydalanmasını sağlamak, belediyeciliğin en önemli kurallarından bir tanesi” diyen Başkan Batur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Konak’ta göç ve mültecilik konusu gerçekten çok önemli. Bir ara istasyon gibi kullanılan ilçemizde bu tür sempozyum ve çalışmaların yapılması, bizim bilgi dağarcığımızı genişletecek, yapılacak eylem ve çalışmalarda bize güç verecek. Bu sempozyumdan çıkacak kararlar hem uygulama, hem de bundan sonra yapılacak çalışmalar ve atılacak adımlar açısından önemli.  Emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Nermin Abadan Unat’a büyük sürpriz

Başkan Batur, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın adını, Konak Belediyesi’nin Halilrıfatpaşa Caddesi üzerinde restore ettiği, semt ve kültür merkezi olarak hizmet verecek tarihi binaya verdiklerini ve pazartesi günü törenle açılışını yapacaklarını da müjdeledi. Başkan Batur, “Cumhuriyetin aydınlık yüzü, değerli hocamız, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın bizimle olması, bizim için ayrı bir onur kaynağı. Kendisine teşekkürlerimi arz ediyorum. Nermin Abadan Unat hocamıza bir de güzel sürprizimiz var. Restorasyonu Konak Belediyesi tarafından yapılan, ikizevler diye anılan semt merkezimize Konak Belediye Meclisimizin de oybirliğiyle aldığı kararla Prof. Dr. Nermin Abadan Unat adını verdik. Pazartesi günü açılışını gerçekleştireceğiz. Bir Cumhuriyet kadınının onurlu isminin burada yer alması bizim için ayrı bir değer taşıyor” dedi.

Unat: Benim için göç bir serüvendi ama güzel bitti; ben yurduma kavuştum

Sempozyumun açılışında konuşan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat da kendi hayat ve göç hikayesini anlattı. Budapeşte’den Türkiye’ye uzanan göçünün bir serüven olduğunu ve bu serüvenin mutlu sonlandığını ifade eden Unat, “Evvela ben bir göç çocuğuyum. Annem Alman olduğu için ben yurtdışında Avusturya’da, Viyana’da doğdum. Birkaç dil öğrendim ama Türkçeyi öğrenemedim. Okula gönderildim. Bir süre sonra paralı olan okula beni gönderemeyeceklerini, sekreter olabileceğimi söylediler. Ben daha fazlasını istiyordum, okumak istiyordum. Atatürk’ün hem kız hem erkek çocuklarına parasız eğitim sağladığını okudum, bu benim için son derece mühim oldu. ‘Demek ki babamın ülkesinde olsam okula gidebileceğim’ dedim. Bulunduğum Budapeşte’de o sırada bulunan büyükelçiye gittim ve İzmir’deki amcama bir mektup yazmasını istedim. İzmir’e geldim. Benim için göç bir serüvendi ama güzel bitti. Ben yurduma kavuştum” diye konuştu.

Ayakta alkışlandı

Mülkiye’nin ilk kadın asistanı, ilk kadın doçenti ve ilk kadın profesörü olan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Atatürk vurgusu yaptı.  Unat, “Biz kadın olarak Türkiye’de her şeyi, laiklik, eşitlik ve özgürlük getiren Atatürk’e borçluyuz”  dedi. Konuşmasının ardından salonda bulunan öğrencileri başta olmak üzere tüm salon ayağa kalktı ve Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ı dakikalarca ayakta alkışladı. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da Unat’ı ellerinden öperek teşekkür plaketi takdim etti.

Hüsünbeyi: Negatif söylem ve yanlış bilgi olumsuz algı oluşturuyor

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi de açılış konuşmasında Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın, göç olgusunun insanı boyutunu ele aldığını ifade etti. Hüsünbeyi, göç konusunda ayrımcı politikalar ve dışlamanın katliamlara neden olduğunu, bu sebeple insani boyutuyla ele alınmasının gerektiğini belirtti. Özellikle yerel yönetim ve siyasi partilerin bütüncül göç politikaları üretmelerinin önemine değinen Hüsünbeyi, “Yerel yönetimlerde karşılıklı entegrasyon yaklaşımı çok önemli. Negatif söylem ve yanlış bilgi olumsuz algı oluşturuyor. Siyasi partilerden, onların insan olduğu gerçeğinden hareketle, mülteci entegrasyonu ve politikaları üzerine çalışmalar yapmasını bekliyoruz” dedi. Konak Kent Konseyinde Mülteci Meclisi oluşturarak bir ilk gerçekleştirdiklerini de belirten Hüsünbeyi, sempozyumdaki kolaylaştırıcılığı ve desteği için Başkan Batur’a teşekkürlerini iletti.

Kayı: Göç, hassas ve önemli bir konu

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Başkanı Dr. Nazlı Kayı ise Cumhuriyet kadını olarak Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ı örnek aldıklarını, ondan ilham alarak onun izinden gittiklerini vurguladı. Göçün önemli, hassas ve insanca değerlendirilmesi gereken bir konu olduğuna dikkat çeken Kayı şunları söyledi:

“Göç, hassas ve önemli bir konu. Üzerine çalışılması, politikalar geliştirilmesi gereken bir konu.  Bugün ulusal ve uluslararası çok değerli katılımcıları bir araya getirdik. Bize her zaman el veren, birlikte çalıştığımız Konak Belediyesi’nin de sayesinde onları misafir ediyoruz. Burada, alanında uzman, yerel yönetimlerden, sivil toplumdan, akademisyenlerden katılımcılarımız var. Biz Mülkiyeliler Birliği olarak kentin dinamikleriyle ilgili her alanda çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Bir değer yaratacak, değişiklik ortaya koyacak çalışmaların her zaman arkasındayız. Bugün burada konuştuğumuz göç konusu da çok önemli. Çok boyutlu değerlendirilmesi, insanca, insanı unutmadan kararlar ve politikalar geliştirilmesi gereken hassas bir konu.”

Akademi, yerel yönetim ve sivil toplum bir arada

Sempozyum açılış konuşmalarının ardından oturumlar gerçekleşti. Nermin Abadan Unat, Göç Çalışmaları ve Entegrasyon başlıklı ilk oturumda Anka Enstitüsünden Dr. Neşe Kemiksiz, WDR Batı Almanya Radyo TV Kurumundan Fulya Canşen ve Mülkiye Göç Araştırmaları Müdürü Prof. Dr. Murat Erdoğan konuşmacı olarak yer aldı. Oturumun kolaylaştırıcılığını ise Prof. Dr. Eser Köker üstlendi. İkinci oturum Yerel Yönetimlerin Entegrasyon ve Mülteci Politikaları konusu üzerine yapıldı. Mete Hüsünbeyi’nin kolaylaştırıcı olduğu oturumda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Göç Yönetimi Şube Müdürü Önder Yalçın, Adana Büyükşehir Belediyesi’nden Adil Murat Vural ve Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. M. Gökay Özerim yer aldı. Sempozyumun son oturumunda ise Mülteciler Açısından Ülkelerindeki ve Türkiye'deki Durum konuşuldu. Dr. Cansu Akbaş Demirel’in kolaylaştırıcı olduğu oturumun konuşmacıları Gazeteci Hediye Levent, Afgan Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Zakira Hekmat, İzmir'de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih ve Mültecider Genel Koordinatörü Pırıl Erçoban oldu.