Partikül sıçraması veya yüze direk öksürük yoluyla bulaşmaları engelleme amacıyla kullanılan yüz siperliklerinin bugünlerde fiyatları oldukça yükselmiş stoklarda ise azalma yaşandığından siperlik üretimi için farklı yöntemler ortaya çıkmaya başladı. Bu yöntemlerden biri de Çiğli Belediye Başkanı aynı zamanda da İnşaat Mühendisi olan Utku Gümrükçü'den geldi. İlk olarak 3D yazıcı ile üretime başladıkları yüz siperliğinde hem zaman hem de maliyet açısından daha uygun olan "PVC su borusundan" üretime başladılar.

Çiğli Belediyesi Su Borusundan Siperlik Yapıyor

Halk sağlığını tehdit eden Koronavirüs salgınına karşı gerekli tedbirleri en erken alan isimlerin başında gelen Çiğli Belediye Başkanı İnşaat Mühendisi Utku Gümrükçü, belediye imkânlarıyla su borusundan siperlik üretimi başlatarak bir ilke daha imza attı. Şantiye tesislerinde PVC borular ve asetat içerikli kaplama kullanılarak üretimi yapılan siperliklerin montaj işlemleri, kadınların gönüllü katılımıyla Güzeltepe - Şirintepe Semt Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Her gün 300 adet üretilen yüz siperlikleri, belediye personelleri tarafından paketlenerek hijyenik koşullarda hastanelere teslim ediliyor.

Gümrükçü: "2 Lira Maliyetle Siperlik Üretiyoruz"

Ülke olarak zorlu bir süreçten geçtiklerini ifade eden Başkan Gümrükçü, “Koronavirüs salgınıyla ilk günden itibaren insanüstü bir çabayla mücadele eden sağlık emekçilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak adına çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Çünkü yüz siperliği, virüsün tedaviler sırasında sağlık emekçilerimize bulaşmaması adına hayati önem taşıyor. Bu nedenle sağlık çalışanlarının bunlara erişiminde problem olmaması gerektiğini düşünüyorum. Çiğli Belediyesi olarak biz de, sağlık emekçilerimizin bu önemli ihtiyacını karşılamak adına farklı yöntemler geliştiriyoruz. 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle ürettiğimiz siperliklerden sonra ihtiyaçları daha hızlı karşılayabilmek adına PVC su borusundan üretime başladık. Su borusundan yaptığımız siperlikler hem zaman hem de maliyet açısından çok avantaj sağlıyor. Bir siperliğin maliyeti 2 lira oluyor. Bu yöntemle 5-6 kişilik ekiple günde 500 adet üretmemiz mümkün.

Gümrükçü: "Tüm Belediyeleri Bu Yöntemle Siperlik Üretmeye Davet Ediyorum"

Şantiye tesislerinde personellerin yoğun çabasıyla günlük 300 adet üretilen yüz siperliği sayısını 500 adete çıkarmak amacıyla çalışmalarını sürdüreceğini ifade eden Gümrükçü, "Tüm belediyeleri bu yöntemle ile çalışma yapmaya ve sağlık personelinin ihtiyaçlarını karşılamaya davet ediyorum. Bu zor günlerde sağlık emekçilerimizin yanındayız. Hep birlikte karanlıktan çıkacağız, aydınlık yarınlar bizim.” dedi.