Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025-2026 eğitim ve öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala, okullardaki işleyişe dair tüm detayları içeren kapsamlı bir genelge yayımladı. Bakan Yusuf Tekin'in imzasıyla 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderilen "2025-2026 Eğitim Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler" konulu genelge, yeni dönemin önceliklerini, uygulanacak yeni politikaları ve önemli değişiklikleri ortaya koydu. Bu yılki eğitim-öğretim faaliyetlerine, hükümetin "Aile Yılı" politikası damgasını vuracak. Bunun yanı sıra, çok tartışılan yeni müfredatın kademeli uygulaması, "zilsiz okul" gibi yenilikçi adımlar ve okul içi disipline yönelik sıkı tedbirler, yeni dönemin en çok konuşulacak başlıkları olacak gibi görünüyor.
Tüm etkinliklerde 'aile yılı' teması öne çıkacak
Genelgenin en dikkat çekici maddelerinden biri, bu yılki tüm eğitim-öğretim faaliyetlerinin merkezine "Aile Yılı" temasının yerleştirilmesi oldu. Genelgeye göre, "2025-2026 eğitim öğretim yılı boyunca yürütülecek etkinlikler, planlanacak görev, etkinlik ve projeler ile öğrenci kulüplerinin çalışmalarında Aile Yılı temasına uygun olarak ailenin korunması ve güçlendirilmesine yönelik Bakanlık politikaları takip edilecek." Bu kapsamda, EBA, HEMBA ve Velivizyon gibi dijital platformlarda, "veli olmanın ve aile ortamlarının önemine vurgu yapan video ve dijital içerikler" yayımlanacak.
Ayrıca, Bakanlık tarafından başlatılan "Ailemle Eğitim Yolculuğum, Maarif Modeli Ebeveyn Okulu ve Aile Okulu Kurs Programlarının" yaygınlaştırılması için okul ile halk eğitimi merkezi müdürlükleri arasında işbirlikleri geliştirilecek. Bu adımlarla, velilerin eğitim öğretim süreçlerine daha aktif katılımlarının sağlanması ve okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Yeni müfredat ve 'zilsiz okul' uygulaması başlıyor
Yeni eğitim-öğretim yılı, aynı zamanda kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adlı yeni öğretim programlarının da hayata geçirileceği yıl olacak. Yeni müfredat, 2025-2026 eğitim ve öğretim yılında ana sınıfı ve uygulama sınıflarında, ilkokul 1 ile 2, ortaokul 5 ile 6, ortaöğretim hazırlık ve 9 ile 10'uncu sınıflarda kademeli olarak uygulanmaya başlanacak. Bu sınıflarda derse girecek tüm öğretmenlerin eğitimleri, mesleki çalışma döneminde tamamlanacak.
Genelgede yer alan bir diğer önemli yenilik ise "zilsiz okul" uygulaması oldu. Uygun fiziki koşullara sahip okullarda, öğrencilerin zaman yönetimi ve sorumluluk bilincini geliştirmek amacıyla bu uygulamaya geçilecek. Zil kullanımının zorunlu olduğu durumlarda ise, çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde zil sesi seviyesinin makul düzeye indirilmesi ve Bakanlıkça belirlenen zil seslerinden seçilmesi istenecek. Bu adımın, okulları daha sakin ve odaklanmış öğrenme ortamlarına dönüştürmesi hedefleniyor.
Disiplin ve kurallar ön planda: Cep telefonu, kıyafet ve mezuniyetlere yeni düzenleme
Bakan Tekin imzalı genelge, okul içindeki disiplin ve kurallara yönelik sıkı tedbirler içermesiyle de dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl başlatılan ve öğrencilerin sınıf içinde cep telefonu bulundurmamalarına yönelik uygulamaya bu yıl da devam edilecek. Daha da önemlisi, bu yasağın kapsamı genişletilerek, öğretmenlerin de sınıf içinde cep telefonu kullanmayacağı net bir şekilde ifade edildi.
Okul kıyafetleri konusunda da belirsizliklere son veriliyor. Kıyafetlerin rengi, kumaşı ve tasarım özellikleri gibi detaylar, okul aile birlikleri tarafından belirlenerek okulların internet sayfalarında duyurulacak. Bu sayede, her okulun kendi kurumsal kimliğine uygun, ancak velilere de aşırı yük getirmeyen bir standart oluşturulması amaçlanıyor.
Genelgedeki en çarpıcı düzenlemelerden biri de mezuniyet etkinlikleriyle ilgili oldu. Son yıllarda velilere ve okullara büyük bir mali külfet getiren, şatafatlı ve abartılı mezuniyet törenlerine son veriliyor. Genelgeye göre, "okul/kurum dışındaki mekanlarda mezuniyet etkinlikleri yapılmayacak" ve bu etkinlikler, önceden izin alınarak okulların kendi mekanlarında veya il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin uygun alanlarında gerçekleştirilecek.
Yardımcı kaynak ve özel şube konularında net tavır
MEB, yıllardır süren ve veliler için büyük bir maliyet kalemi olan yardımcı kaynak kitap sorununa da neşter vurdu. Genelgede, Bakanlıkça ücretsiz dağıtımı yapılan ders kitapları dışındaki materyallerin, okullarda kullandırılmaması ve bu konuda okullarda yönlendirme, reklam veya tanıtım yapılmaması için gerekli tedbirlerin alınacağı kesin bir dille belirtildi.
Eğitimde fırsat eşitliğini zedelediği gerekçesiyle eleştirilen "özel şube" uygulamalarına da son veriliyor. Genelgeye göre, teknolojik imkanlar veya yabancı dil eğitimi gibi gerekçelerle, belirli öğrencilerin bir araya getirildiği ve ayrıştırmaya yol açan özel sınıf uygulamalarına kesinlikle izin verilmeyecek.
Ayrıca, özel okulların fahiş fiyat uygulamalarına karşı da denetimlerin artırılacağı ve yönetmeliğe aykırı hareket eden okullarla ilgili işlem yapılacağı vurgulandı. Bu adımlar, eğitimin ticarileşmesine karşı atılmış önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.
Atatürk haftası ve yerli malı haftasına özel önem
Genelgede, milli ve manevi değerlere yönelik etkinliklere de özel bir yer ayrıldı. 10-16 Kasım aralığındaki Atatürk Haftası'nın bu yıl birinci ara tatile denk gelmesi nedeniyle, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını anmaya yönelik etkinliklerin, bir önceki hafta (3-9 Kasım) düzenlenmesi kararlaştırıldı.
Ayrıca, 12-18 Aralık tarihlerinde kutlanan Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası'nın da bu yıl daha anlamlı ve içerikli bir şekilde kutlanması istendi. Etkinliklerde, yerli üretim ve tüketimin önemi, tasarruf bilinci ve milli ekonominin güçlendirilmesi gibi temalar işlenerek, yerli sanayi ve teknoloji ürünleri tanıtılacak. Bu düzenlemeler, yeni eğitim-öğretim yılının sadece akademik başarıya değil, aynı zamanda değerler eğitimine ve milli bilincin güçlendirilmesine de odaklanacağını gösteriyor.