Malum özel okullarda kayıt dönemi, fahiş ücret tartışmalar ise almış başını gidiyor. Kimse kusura bakmasın ama bu olayın iki tarafı var ve her iki taraf açısından da süreci değerlendirmek gerek. Önce velilerle başlayalım.

***

Evet, şu bir gerçek ki özel okul ücretleri cep yakıyor, özellikle ücretler geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında çoğu okul için yüzde 100'ün bile çok üzerinde. Çok değil birkaç yıl geriye gittiğimizde görüyoruz ki; hemen her kesimden öğrenci özel bir okulda eğitim hayatını sürdürebiliyor, orta direk bir beyaz yakalı çalışan çocuğunu kolejde okutabiliyordu. Bugünlerde “orta direk” kavramı kaybolduğu gibi özel okullarda da veli ve öğrenci profili de aynı hızla değişti. Şu anda özel sektörde üst düzey yöneticiler bile belli başlı okulların yakınından geçemiyor. Öyle ki artık eğitim ücretinin yanına servisi, yemeği, kitabı, kırtasiyesi, etüdü, etkinliği koyduğunuz zaman neredeyse milyonlar konuşulmaya başlandı. Akıl karı değil. Oysa ara sınıflarda belirlenen olması gereken zam oranı yüzde 57 civarında olmalıydı fakat az önce saydığımız gibi yan hizmetlerle bu rakamlar sınırın çok üzerine çıktı. Başlangıç grupları denilen 1,5 ve 9'uncu sınıflarda ise deyim yerindeyse diğer gruplara yapılamayan zammın acısı bu gruplardan çıkarıldı. Veliler bu oranlara isyan ediyor. Hala baş edebilen bir şekilde bu çarkın içerisinde çocuğu iyi bir eğitim alsın, yabancı dili ileri bir seviyede olsun diye elinden geldiğince şartlarını zorluyor. Artık elinden bir şey gelmeyen, kısacak başka bir kalemi kalmayan ise artık özel okulda eğitimi adeta bir lüks olarak görüp çocuğunu kolejden alıp devlet okuluna yazdırıyor. Buraya kadarı veli gözünden yazdıklarımızdı. Şimdi bir de konuya diğer tarafından, özel okullar tarafından bakalım.

***
Tabii ki durumun başlıca nedeni her sektörde olduğu gibi artan maliyetler. Bunları sayacak olursak ilk olarak asgari ücrete bir yıl çerisinde gelen yüzde 100 zamla başlayabiliriz. Devamında ise ön görülemeyen bir enflasyon var. Özel okullar için bugün açıklanan zam oranı aslında önümüzdeki Eylül dönemi için. Peki Eylül'de enflasyonun durumu ne olacak? İşte ülkemiz şartlarında bunu şu andan öngörebilmek çok zor. Bu arada eğitim sektöründe diğer sektörlerde olduğu gibi ara zamlar söz konusu da değil. Vergiler, sgk giderleri vs. derken özel okul sahiplerinin yükü de artıyor.
Geldiğimiz noktada özel okullar ve veliler karşı karşıya. Burada devletimize büyük bir sorumluluk düşüyor. Devletin bu duruma bir “dur” demesi, veli ile özel okul arasındaki çekişmeye bir nokta koyması gerekiyor. Destek şart. Özel okulların vergi sorumluluğu azaltılabilir. SGK giderlerinde bir indirime gidilebilir. Ve gerçekten fahiş fiyat uygulan kurumlara da ciddi yaptırımlar getirilebilir. Ve belki de rekabet iyidir ve fiyatları normal düzeye çekebilir mantığı ile hareket edersek devlet okullarımızın ka- litesini tekrar yukarılara çıkarmak için çalışmalar yapılabilir ve tatlı bir rekabet başlatılabilir. Her paydaş üzerine düşen fedakarlığı yaparsa bu konuda yol alınabilir. Ve evet iyi bir eğitim, iyi bir gelecek her çocuğun hakkı.