2025 yılında Berat Kandili 13 Şubat Perşembe gününe denk geliyor. Bu mübarek geceyi ibadetle geçirmek ve oruç tutmak isteyenler için tarihler ve önemli bilgiler haberimizde.

Milyonlarca Müslüman, 2025 yılı kandil günleri takvimini merakla bekliyor. En yakın kandil tarihi de böylelikle netleşmiş oldu. Şaban ayının 15. gecesi olarak bilinen Berat Kandili, ibadetlerle dolu bir gece olarak idrak edilecek. Bu mübarek geceyi ibadetle ve gündüzünü oruçla geçirmek isteyenler, Berat Kandili tarihi ve orucu hakkında bilgi edinmeye çalışıyor.

2025 dini günler takvimine göre, Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Kandili, 13 Şubat Perşembe gününe denk gelmektedir. Bu mübarek gece, Müslümanlar için manevi bir arınma ve Allah'a yakınlaşma fırsatı sunmaktadır.

Berat kandili orucu ne zaman tutulur?

Berat Kandili, Şaban ayının 15. gecesi olduğundan, oruç tutmak isteyenlerin bu geceyi takip eden günde, yani 15 Şaban'da oruç tutmaları gerekmektedir. Bu durumda, 2025 Berat Kandili orucu, 14 Şubat Cuma günü tutulmalıdır.

Ancak, Cuma veya Cumartesi gününe denk gelmesi durumunda, orucu bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla birlikte tutmak müstehaptır. Bu nedenle, Berat Kandili orucu 13 Şubat Perşembe ve 14 Şubat Cuma ya da 14 Şubat Cuma ve 15 Şubat Cumartesi günleri olacak şekilde de tutulabilir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Şaban ayında tutulan orucun, Ramazan ayından sonra en faziletli oruç olduğunu belirtmiş ve bu mübarek gecenin ibadetle, gündüzünün ise oruçla geçirilmesini tavsiye etmiştir. Bir Hadis-i Şerif meali şöyledir:

"Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allahü teâlâ buyurur ki: “Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızk isteyen yok mu, rızk vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa, istesin vereyim” Bu hâl, sabaha kadar devam eder." [İbni Mace]

Berat kandilinin fazileti ve önemi

Berat Gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi olup, İslam inancına göre büyük bir öneme sahiptir. Bu mübarek gece, Allah'ın rahmet ve mağfiretinin bolca tecelli ettiği, duaların kabul edildiği, tövbelerin karşılık bulduğu müstesna bir zaman dilimidir.

Yatsı Namazı Nasıl Kılınır? İşte Yatsı Namazı Kılınışı Adım Adım Yatsı Namazı Nasıl Kılınır? İşte Yatsı Namazı Kılınışı Adım Adım

Tefsirlerde belirtildiğine göre, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfuz'a bu gece indirildiği rivayet edilmektedir. Ayrıca, bir yıl içinde olacak her şeyin, bu gece meleklere bildirildiği, insanların amelleri, ömürleri, ölüm sebepleri, rızıkları ve kaderleri gibi birçok önemli konunun Levh-i Mahfuz'da yazıldığına inanılır.

Hadis-i Şeriflerde Berat Kandili'nin fazileti ve önemi şu şekilde vurgulanmaktadır:

"Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tevbe, ret olmaz. Fıtır Bayramı'nın ve Kurban Bayramı'nın birinci geceleri, şabanın on beşinci Berat gecesi ve Arefe gecesi."

"Cebrail aleyhisselam bana geldi. Kalk, namaz kıl ve dua et! Bu gece, şabanın onbeşinci gecesidir dedi. Bu geceyi ihya edenleri, Allahü teâlâ affeder. Yalnız, müşrikleri, büyücüleri, falcıları, hasisleri, alkollü içki içenleri, faiz yiyenleri ve zina yapanları affetmez."

"Berat gecesini ganimet, fırsat biliniz! Çünkü belli bir gecedir. Şabanın onbeşinci gecesidir. Kadir gecesi, çok büyük ise de, hangi gece olduğu belli değildir. Bu gece, çok ibadet yapınız. Yoksa, kıyamet günü pişman olursunuz!"

Editör: Kazim Bozkurt