Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılında dijital dönüşüm hedefi doğrultusunda kapsamlı düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. Özellikle bilanço esasına göre defter tutan tüm mükelleflerin e-Defter uygulamasına dahil edilmesi, bu dönüşümün önemli adımlarından biri olacak. Yeni düzenlemelerle yaklaşık 1 milyon mükellefin defterleri elektronik ortama taşınacak.

'Pestisit' krizi büyüyor 'Pestisit' krizi büyüyor

E-Fatura sınırları genişletiliyor

Yeni yılda, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura sistemlerine dahil olmayan mükellefler için de elektronik ortam zorunluluğu getiriliyor. 1 Ocak 2026 itibarıyla tüm faturaların dijital olarak düzenlenmesi öngörülüyor. Ayrıca, gider pusulalarının ıslak imza yerine elektronik ortamda onaylanabilmesi için düzenlemeler yapılacak.

Harç pulları dijitalleşiyor

Yurt dışına çıkış harcı, 1 Ocak 2025'ten itibaren dijital platformlar üzerinden yatırılacak. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Dijital Vergi Dairesi ve mobil uygulamalarıyla birlikte yetkili bankaların internet bankacılığı bu sürece dahil olacak. Fiziksel harç pulları ise tarihe karışacak.

Vergi mükellefleri için risk analizi

Bakanlık, mükelleflerin gerçek hasılatlarını tespit etmek amacıyla yeni bir vergi güvenlik sistemi oluşturuyor. Günlük ve aylık hasılatların denetlenmesiyle kayıt dışı ekonomiyle mücadele hedefleniyor. Yapılan yoklamalar sonucu beyan edilen tutarlar ile tespit edilen tutarlar karşılaştırılacak. Belirlenen farkın %20'den fazla olması durumunda mükellefler açıklama yapmaya davet edilecek.

Yönetim kurulu üyeliklerine ücret düzenlemesi

2025 yılında yönetim kurulu üyelikleri için de yeni bir ücret düzenlemesi yürürlüğe girecek. Özel ve kamu ayrımı olmaksızın tüm kurumlarda yönetim, denetim ve danışma kurulu üyeliklerinden sadece birine ödeme yapılacak. Bu ödemeler, memur aylık katsayısına bağlı belirlenen sınırı aşamayacak.

Kayıt dışılıkla mücadelede yeni adımlar

Hazine Bakanlığı, kayıt dışılığı azaltmak ve vergi güvenliğini artırmak amacıyla sektör bazlı vergi kesintisi düzenlemeleri yapacak. Cumhurbaşkanı, ödeme türleri ve sektörler için ayrı ayrı vergi oranları belirleyebilecek.

Kaynak: AA