Rutin kontroller sırasında tesadüfen akciğer kanseri olduğunu öğrendiğini belirten Kulman, "Hiç bir belirtim yoktu. Ameliyat öncesi çok ağladım ve herkesle vedalaştım. Çünkü aynı şeyi 11 yıl önce de yaşadım, neler olabileceğini biliyordum. Ancak ameliyat konusunda doktoruma sonsuz güvendim ve şimdilik çok sağlıklıyım" dedi.

Kazakistan'da yaşayan öğretmen Elmira Kulman, 2013 yılında meme kanserini yenmesinin ardından 11 yıl sonra yeniden akciğer kanserine yakalandı. Rutin kontrolleri sırasında tesadüfen akciğer kanseri olduğunu öğrenen Kulman, kanseri İzmir'deki İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi'nde geçirdiği kapalı akciğer ameliyatı ile yeniden yendi. İkinci kez hayata tutunan Kulman, ameliyatının 3'üncü gününde taburcu oldu. Türkiye'ye sadece bir check-up için Kazakistan'dan geldiğini belirten Kulman, "Doktor, check-up sırasından akciğerimde bir sorun olduğun gördü. Daha sonra akciğer kanser tanısı konuldu. Doktorumuzla bir görüşme yaptık ve enerjimiz tuttu, bana bir umut verdi. Hocamıza güvendiğimiz için ameliyat kararı verdik ve iyi ki ameliyat oldum. Şimdi çok iyi hissediyorum. Her yıl check-up yaptırırım. Kanser tanısı aldığımda hiçbir belirtim yoktu. Ağlamamaya çalışıyorum ama ameliyat öncesi çok ağladım ve herkesle vedalaştım. Çünkü aynı şeyi 11 yıl önce de yaşadım, neler olabileceğini biliyordum. Ancak ameliyat konusunda doktoruma sonsuz güvendim ve şimdilik çok sağlıklıyım. 2013 yılında Kore'de yaptığım bir check-up sırasında meme kanseri olduğum ortaya çıkmıştı. Bunun içinde Almanya'da ameliyat oldum. Çok erken fark ettiğimiz için çok şanslıyım. Akciğer ameliyatı için yeniden Almanya'ya gidecektim ancak doktorumuzu tanıyınca burada ameliyat olmaya karar verdim" ifadelerini kullandı.

'TESADÜFEN AKCİĞERİNDE LEZYON SAPTANDI'

Hastanın 2013 yılında sağ memesinden ameliyat olduğunu ve radyoterapi ile kemoterapi tedavilerini tamamladığını dile getiren Medical Point Hastanesi Göğüs Cerrahisi Prof. Dr. Hakkı Ulutaş, "Hastamız rutin kontrollerini her zaman yapan ve aksatmayan biri ve bu sayede tesadüfen akciğerinde lezyon saptandı. Bu hastada herhangi bir semptom ya da bir şikayet oluşturmuyor. Belirlenen lezyon, akciğer damarlarına yakın olduğu için yeri itibariyle ameliyat edilmeden önce biyopsiye de müsaade etmiyordu. Dolayısıyla tek delik açılarak yapılan ve kapalı bir yöntem olan cerrahi işlem ile hastaya tanı konuldu. Böylece kitleyi hızla çıkarıp patolojiye gönderdik. Patoloji, hastalığın ne olduğu konusunda fikir verdi ve sonuca göre akciğer kanseri olduğu ortaya çıktı. Tek delik kapalı endoskopik akciğer ameliyatı yöntemiyle hastamızdan, sağ akciğerin alt lobunu çıkardık. Bu işi, tamamen onkolojik prensiplere uygun yaptık. Bugün ameliyattan sonraki 3'üncü günü ve hastamızı taburcu etmeyi planlıyoruz" açıklamalarında bulundu.

'AKCİĞER KANSERİ HASTALARININ SADECE YÜZDE 25'İ ERKEN EVREDE FARK EDİLİYOR'

Ameliyat ile erken evre bir akciğer kanseri tedavisini tamamladıklarını belirten Prof. Dr. Ulutaş, "Bu hastamızın rahatsızlığı tesadüfen saptandı ve erken evre bizim için çok önemlidir. Akciğer kanseri hastalarının sadece yüzde 25'i erken evrede fark ediliyor ya da cerrahi şansı olabiliyor. Bu hastamız da cerrahi şansı vardı. Bunu değerlendirdik. İkinci bir kanserden de hasta şifa sağlamış oldu. Hastamız kendi işlerini yapar düzeye geldi" diye konuştu.

Kaynak: DHA