Erdal İnönü, Türk siyasetinin önde gelen isimlerinden biri olarak tanınır. Hayatı, siyasetten akademik alana uzanan çeşitli önemli görevleri ve bilimsel çalışmalarıyla doludur.
Erdal İnönü'nün Eğitim ve Akademik Kariyeri
İnönü, İsmet İnönü'nün oğlu olarak 6 Haziran 1926'da Pembe Köşk'te doğmuştur. İlköğrenimini Çankaya İlkokulu'nda tamamladıktan sonra Ankara Gazi Lisesi'ne devam etmiş ve ardından Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Fizik Bölümü'nden mezun olmuştur (1947). ABD'ye yüksek lisans ve doktora yapmak üzere gitmiş, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde eğitim görmüş ve Princeton Üniversitesi'nde fizik alanında araştırmalar yapmıştır. Türkiye'ye dönüşünde Ankara Üniversitesi'nde asistan olarak göreve başlamıştır. Ankara Gazi Lisesi'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik-Matematik Bölümü'nden 1947'de dereceyle mezun olan İnönü, eğitimine ABD'de devam etti. California Teknoloji Enstitüsü'nde fizik dalında yüksek lisans ve doktora dereceleri alarak bilim alanındaki eğitimini tamamladı.
Akademik ve Siyasi Kariyeri
Askerlik görevini Mamak Muharebe Okulu'nda tercüman yedek subay olarak tamamladıktan sonra ABD'de araştırmalar yapmak üzere gitmiş ve Türkiye'ye dönüşünde Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmıştır. Daha sonra Boğaziçi Üniversitesi'ne geçiş yaparak dersler vermiş ve yöneticilik görevlerinde bulunmuştur.
Erdal İnönü, akademik kariyerinin yanı sıra çeşitli uluslararası kuruluşlarda da yer almıştır. NATO Fen Komitesi ve UNESCO Yürütme Kurulu üyeliklerinin yanı sıra Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun Gebze'deki Temel Araştırma Enstitüsü'nde kurucu müdürlük yapmıştır.
Siyasi Arenada Erdal İnönü
Siyasete atıldığı 1983 yılında Sosyal Demokrasi Partisi'nin Kurucu Başkanı olmuş ve bu parti, Halkçı Parti ile birleşerek Sosyal Demokrat Halkçı Parti'yi oluşturmuştur. Ardından 1986, 1987 ve 1991 genel seçimlerinde İzmir'den milletvekili seçilmiş ve 1991-1993 yılları arasında Doğru Yol Partisi ile SHP'nin kurduğu koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev yapmıştır.
Akademik Çalışmaları ve Ödülleri
Siyasetten ayrıldıktan sonra akademik alana geri dönen İnönü, Sabancı Üniversitesi'nde Bilim Tarihi dersleri vermiş ve birçok kitaba imza atmıştır. Bilimsel çalışmaları sayesinde TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü almış ve matematiksel fiziğe katkılarından dolayı Grup Teorisi ve Temel Fizik Vakfı tarafından Wigner Madalyası'na layık görülmüştür.
Erdal İnönü'nün Mirası
Erdal İnönü, 31 Ekim 2007 tarihinde hayatını kaybetmiş olmasına rağmen, Türk siyasetine ve akademisine büyük katkılarda bulunmuş, özellikle bilimsel alandaki çalışmaları ve siyasi kariyeri ile hatırlanmaktadır.
Rektörlük Dönemi ve Siyasi Yaşamı
Türkiye'ye döndükten sonra Ankara Üniversitesi'nde göreve başlayan İnönü, ODTÜ'de Teorik Fizik Bölüm başkanlığı ve Fen-Edebiyat Fakültesi dekanlığı gibi önemli görevleri üstlendi. Ayrıca, ODTÜ'den ayrılarak Amerika'da Princeton ve Columbia üniversitelerinde de görev aldı. ODTÜ'de rektör olarak görev yapan İnönü, aynı zamanda siyasi kariyerine de atıldı. SODEP'in kurucu üyelerinden biri olan İnönü, siyasete babasının mirasına sahip çıkarak katıldı. Fizik alanında önemli çalışmaları bulunan İnönü, gruplar kuramında genel bir yöntem olarak kabul edilen çalışmalarıyla tanınır. Ayrıca, TÜBİTAK Bilim Ödülü ve Wigner Madalyası gibi prestijli ödülleri kazanmıştır.