6284 sayılı kanun, kadının aileden bağımsız olarak ele alındığı ve kadına karşı şiddetin önlenmesi için alınması gereken tedbirleri içeren bir yasal düzenlemedir. Kanun kapsamında şiddet mağduru kadın ve varsa çocuklarına barınma hizmeti, koruma altına alınma, maddi yardımlar, psikolojik, sosyal ve hukuki destek, kreş desteği gibi hizmetler sağlanması gerekiyor.

Ayrıca, bu kanun ile şiddet mağduru kadınlar; kimlik bilgilerinin değiştirilmesi, koruma ve bakım altına alınması, adres gizliliği, şiddet uygulayıcısından uzaklaştırma kararı, geçici velayet ve nafaka, geçici maddi yardım ve genel sağlık sigortasından yararlanma gibi taleplerde bulunabiliyorlar.

Koruyucu tedbir kararlarının verilmesi için şiddete ilişkin delil ya da belge aranmaması, kadının beyanının esas alınması da bu kanunun önemli özellikleri arasında yer alıyor. Bu sayede kadınlar, şiddete maruz kalmaları halinde hızlı bir şekilde koruyucu tedbirler alınarak güvence altına alınabiliyorlar.

6284 nedir?

6284 sayılı kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama riski bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlerin usul ve esaslarını düzenleyen bir yasadır. Bu kanunun uygulanmasında Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, özellikle Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ve yürürlükteki diğer kanuni düzenlemeler esas alınmaktadır. Şiddet mağdurlarına verilecek destek ve hizmetlerin sunulmasında temel insan haklarına dayalı, kadın-erkek eşitliğine duyarlı, sosyal devlet ilkesine uygun, adil, etkili ve süratli bir usul izlenir. Şiddet mağduru ve şiddet uygulayan için alınan tedbir kararları insan onuruna saygılı bir şekilde uygulanır. Kadınlara yönelik cinsiyete dayalı şiddeti önleyen ve kadınları cinsiyete dayalı şiddetten koruyan özel tedbirler ayrımcılık olarak yorumlanamaz.

Bu kanun kapsamında kullanılan terimler şunlardır:

  • Bakanlık: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı ifade eder.
  • Ev içi şiddet: Aile veya evdeki diğer kişiler arasında gerçekleşen fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddeti tanımlar. Bu şiddet, aynı evi paylaşmayan mağdur ve uygulayan arasında da olabilir.
  • Hâkim: Aile mahkemesi hâkimini ifade eder.
  • Kadına yönelik şiddet: Sadece kadın olmaları nedeniyle kadınlara uygulanan ya da kadınları etkileyen cinsiyete dayalı ayrımcılık sonucu kadının insan hakları ihlaline neden olan tutum ve davranışları tanımlar. Bu Kanunda, kadına yönelik şiddet olarak adlandırılır.
  • Şiddet: Fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmeye veya acı çekmeye neden olan veya olası hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı, özgürlüğün keyfi olarak engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik tutum ve davranışları tanımlar.
  • Şiddet mağduru: Bu Kanunda tanımlanan tutum ve davranışlara doğrudan ya da dolaylı olarak maruz kalan veya maruz kalma riski bulunan kişileri ifade eder.
  • Şiddet önleme ve izleme merkezleri: Şiddeti önlemek ve koruyucu önlemleri etkin bir şekilde uygulamak için hizmet veren merkezleri tanımlar. Bu merkezler, 7/24 çalışarak destek ve izleme hizmetleri sunarlar.
  • Şiddet uygulayan: Bu Kanunda tanımlanan tutum ve davranışları uygulayan veya uygulama riski bulunan kişileri ifade eder.
  • Tedbir kararı: Şiddet mağdurları ve şiddet uygulayanlar hakkında, hâkim, kolluk görevlileri ve mülkî amirler tarafından, istem üzerine veya resen verilen tedbir kararlarını ifade eder.
Editör: Kazim Bozkurt