Türkiye genelinde yeni tip sürücü belgesi kullanımı yaygınlaşırken, hala 7 milyonun üzerinde sürücü eski ehliyetlerini yenilemedi. Yıl sonuna kadar süre tanınan bu süreçte, 25 milyon 894 bin kişi yeni sürücü belgesine geçiş yaptı.

Ehliyet Değişim Süresi COVID-19 Nedeniyle Uzatıldı

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin geçici 10. maddesi uyarınca, 1 Ocak 2016'da başlayan ehliyet yenileme sürecinin, COVID-19 salgını sebebiyle 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldığı bildirildi. İlk başvuru süresi 31 Aralık 2022'de sona ermesi planlanmıştı.

Ek Ücret Ödememek İçin Son Tarih 31 Aralık 2024

Eski tip sürücü belgelerini yenilemeyenler 2025'ten itibaren ek ücret ödemek zorunda kalacak. Yıl sonuna kadar yenileme işlemini yapmayanlar, 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payı ile toplam 15 lira yerine, 2024'te belirlenen toplam 5 bin 165 lira ödemek durumunda kalacak. 2025 yılı için bu tutar yeniden belirlenecek.

Başvuru Yoğunluğuna Karşı Uyarı

Yetkililer, yılın son aylarında olası başvuru yoğunluğuna dikkat çekerek, vatandaşları başvurularını erken yapmaları konusunda uyardı. Ehliyet yenilemek isteyenler Alo 199 Çağrı Merkezi, mobil uygulama veya "nvi.gov.tr" üzerinden randevu alarak nüfus müdürlüklerine başvurabiliyor.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler

Ehliyet yenilemek isteyenlerin eski sürücü belgeleri ile birlikte, 15 liralık başvuru ücretini ödemeleri, yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış sürücü sağlık raporu, son 6 ay içinde çekilmiş bir biyometrik fotoğraf ve MERNİS'te kayıtlı açık adres bilgilerini sunmaları gerekiyor.

Adres bilgileri sistemde kayıtlı olanlar, yeni sürücü belgelerinin yurt içindeki istedikleri adrese teslim edilmesini talep edebiliyor. Başvuru işlemi tamamlandığında, geçici sürücü belgesi ile araç kullanımı mümkün oluyor.

Yeni Ehliyetlerin Teslim Süreci

Başvuru yapanların yeni sürücü belgeleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılarak PTT aracılığıyla adreslerine teslim ediliyor. Bu süreçte geçici sürücü belgeleri ile araç kullanımı devam edebiliyor.

Kaynak: AA